Brugge, een cultuurhistorische schoolreis naar het ‘Venetië van het Noorden’

Brugge, een cultuurhistorische schoolreis naar het ‘Venetië van het Noorden’


Brugge is een historische stad die veel te bieden heeft. Je hebt er wandelroutes, rondvaartboten en romantische koetsen die je door de stad leiden. De naam Brugge is afgeleid van het oudnoorse ‘Bryggja’, wat aanlegsteiger betekent. In documenten en op munten komt de naam Brugge als voor sinds het midden van de negende eeuw. Ze dreven overzeese handel met de Noormannen. Toen bestond er in Brugge al een sterke burcht (de Burg).

Brugge heeft dus vanouds een internationale havenfunctie gehad. Sinds het einde van de negentiende eeuw kreeg Brugge ook een Europese faam als kunststad en toeristisch centrum. De Brugse monumenten, musea en vooral het ongerepte historisch stadslandschap zijn jaarlijks een unieke trekpleister voor miljoenen bezoekers. De haven van Zeebrugge en het cultuurhistorisch erfdeel van Brugge geven aan de stad een Europese en internationale dimensie. Het centrum van de stad gaat graag de strijd aan met Amsterdam voor de titel ‘Venetië van het Noorden’.

Middeleeuws openluchtmuseum
Brugge is een stad als een openluchtmuseum: wandel er rond en waan je in een vroegere tijd. Van het gotische stadhuis naar de Romaanse heilige Bloedkapel en zo tot op het robuuste Belfort met 47 klokken. Van daaruit zie je het hypermoderne Japanse kunstwerk op de Burg. Wat een contrast! Maak een ritje met de paardenkoets of laat je in een bootje vervoeren op de Reien. Bezoek het romantische Minnewater met zijn zwanen en legendes. Vlakbij ligt het verstilde Begijnhof met zijn intieme binnenhof. Nog meer middeleeuws pracht? Trek dan naar het Memlingmuseum en het Groeningemuseum en stel zelf vast hoe verfijnd de ‘Vlaamse Primitieven’ konden schilderen. Brugge is een stad van oude herkomst en erg gezellig. Deze wordt ook wel eens omschreven als een groot ‘middeleeuws’ openluchtmuseum. Je kunt hier bijvoorbeeld een bezoek brengen aan één van de musea of aan het grootste dolfinarium van Europa: het Boudewijn Park. Verder vind je in Brugge de Onze- lieve- Vrouwekerk met de hoogste bakstenen toren van de Benelux en een ontroerende Madonna met kind van Michelangelo. De grachten, door de Bruggelingen Reitjes genoemd, domineren het stadsbeeld. Tussen de meer dan 80 bruggen over deze Reitjes vind je vele mooie oude exemplaren. Er zijn een aantal grote pleinen waarvan er twee voetgangersvrij zijn: de Markt en de Burg. Je moet wel opletten dat je niet overreden wordt door een koets!

Lekker eten en drinken
Het is vaak erg druk in de stad, maar je kunt ook een steegje induiken en dan is het meteen een stuk rustiger. Denk niet dat het mooiste van Brugge enkel in de grote straten te vinden is. In die steegjes kom je ook in aanraking met het dagelijks leven van de Vlamingen. Hier merk je meteen hoe gemoedelijk het hier is. Als je in Brugge bent ontkom je niet aan het proeven van een aantal lekkernijen: Pralines, bier, chocolade, jenever, wafels en Vlaamse friet. Dat het goed eten is in deze stad blijkt ook wel uit de vele restaurants met één of meerdere sterren. Top of the Bill is de Karmeliet met drie sterren. Wil je op een bijzondere locatie zitten, bijvoorbeeld op de Markt dan betaal je eveneens wat meer, maar ook voor de gewone portemonnee is er meer dan voldoende aanbod. Voor of na het eten kun je in een van de vele cafeetjes terecht voor een goed Belgisch biertje.

Vlooienmarkt
In het weekend vormt de Dijver het decor voor de vlooienmarkt. Hier kun je alles aantreffen, van antieke biertappen tot kristallen kroonluchters - en vooral veel kitsch. De typisch Vlaamse sfeer wordt extra opgevrolijkt door een orgelman die zijn klanken nog met handkracht tevoorschijn tover.


Met een gespecialiseerde touroperator naar het cultuurhistorische Brugge

Heb je besloten om met je schoolgroep naar Brugger te gaan? In de rubriek Cultuur- & Stedentrips maak je kennis met SEF TravelJEKA Groepsreizen, Huski Reizen, Diogenes Reizen en Keijman Reizen, die je veel werk uit handen kunnen nemen, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt bij de voorbereidingen van je reis en op de plaats van bestemming. Een compleet overzicht van gespecialiseerde touroperators (ook naar andere steden) vind je via www.werkweek.nl/touroperators.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!