De Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt voor een natuurlijk, buiten en avontuurlijk schoolreis

De Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt voor een natuurlijk, buiten en avontuurlijk schoolkamp, werkweek of introductiekamp


De Waddenzee is een wereld op zich. Ongeveer vijftig eilanden beschermen als parels aan een ketting de ondiepe Waddenzee. De ketting begint met de vijf Nederlandse Waddeneilanden met elk een eigen sfeer en karakter. Het Waddengebied is een van de mooiste natuurgezichten van Nederland. Het staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Waddeneilanden zijn bij de onderwijsinstellingen erg populair voor een schoolkamp of werkweek. Ze geven je een gevoel van vrijheid en door de combinatie van educatieve bestemmingen en outdooractiviteiten zijn ze ideaal voor een geslaagde uitstap. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben elk hun eigen bezienswaardigheden en specialiteiten. Net als in de Waddenzee, wemelt het op de Waddeneilanden van het leven. Je vindt er vele diersoorten, maar ook een levendige cultuur, sportgelegenheden en interessante musea. Op alle eilanden zijn rustige en open gebieden, stranden en duinen waar je met je schoolgroep kunt neerstrijken om de flora en fauna te bestuderen of er gewoon van te genieten. Ze bieden uitzichten die zich ver over de Noordzee en de Waddenzee uitstrekken.

Op kamp naar een Waddeneiland
Meestal worden de leerlingen per auto en boot naar een van de eilanden gebracht. Daarna fietsen ze met de eigen groep naar een groepsaccommodatie. Schoolkampen vinden meestal plaats aan het begin of eind van een schooljaar. Door hun veelzijdige karakter zijn de Waddeneilanden geliefd voor schoolkampen. Zee en land en de vrijheid van een eiland bieden veel mogelijkheden voor boeiende en leerzame activiteiten. Een ideale mix voor een meerdaagse uitstap.

Getijden
De Waddenzee zit vol met leven. Twee keer per dag brengt de vloed Noordzeewater aan land. Het zeewater is rijk aan sediment en plankton, waarvan het meeste bij eb in het zand achterblijft. Ook warmt het ondiepe water van de Waddenzee 's zomers snel op. Daardoor kunnen algen en zeewier hier snel groeien. Zij vormen de basis van een overvloed aan voedsel voor de dieren van de Waddenzee: talloze vissen, vogels en zeehonden.

De vijf eilanden
De vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland zijn: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Stuk voor stuk een bezoek waard. De eilanden hebben allemaal een eigen karakter. Op Texel kan je bijvoorbeeld op bezoek bij Ecomare, een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium en vogelopvang. Je leert heel veel over de natuur van de Waddenzee en Noordzee. Vergeet vooral niet het Juttersmuseum op Texel. Op Ameland moet je zeker het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude bezoeken. Veel Amelander boeren houden zich naast het boeren ook bezig met vissen, jagen en jutten. Dat zie je terug in de expositie in het museum dat uit twee delen bestaat: landbouw en jutten.

Sportieve activiteiten
De eilanden zijn bijzonder geschikt voor sportieve schoolkampen. Er zijn legio sportieve activiteiten die gedaan kunnen worden, zowel op het strand als daaromheen. Het is allemaal mogelijk. Je kunt natuurlijk alleen een accommodatie huren, maar bedenk dat veel van deze accommodaties een geheel schoolkamp kunnen verzorgen met excursies en andere activiteiten, zoals surfen, kitesurfen, longboarden, beachvolleybal en strandvoetbal. Maar je kunt ook voor een dropping of mini-golf kiezen.

Kampvuur
Verwonder je over de prachtige vuurtorens en breng een bezoek aan diverse musea die met het eilandenleven te maken hebben, zoals het wrakkenmuseum en het reddingsmuseum. Je kunt ook kiezen uit diverse interessante boottochten. Er is heel veel te doen en te beleven op de Waddeneilanden. Op sommige locaties mag je zelfs een kampvuur op het strand maken, een prachtige manier om het schoolkamp af te sluiten!

Overtochten naar de Waddeneilanden
De dubbeldeks veerboot van TESO bootdienst van Den Helder naar Texel (en vice versa) vertrekt eenmaal per uur vanuit Den Helder, 100 km ten noorden van Amsterdam. De boottocht duurt slechts 20 minuten. De overtocht naar Vlieland wordt verzorgd door Rederij Doeksen. Deze rederij onderhoudt ook de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling. Dagelijks brengen de boten ‘Terschelling’ en de MS Friesland de vele passagiers, auto’s en fietsen van en naar het eiland. Wagenborg Passagiersdiensten vervoert met haar veerboten ‘Oerd’ en ‘ Sier’ ieder schooljaar duizenden schoolreisbezoekers naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.


Een meerdaagse schoolreis naar één van de Nederlandse Waddeneilanden?

Zo’n schoolreis/schoolkamp naar één van de Waddeneilanden zelf organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. Voor deze specifieke kennis en ervaring verwijzen we je graag naar o.a. ‘Mooi Weer’, Stayokay en Ameland Adventure. In de rubriek Cultuur- & Stedentrips maak je kennis met Excalibur Tours, Keijman Reizen, Diogenes Reizen, ETS Travel en SEF Travel die je veel werk uit handen kunnen nemen, met hun netwerk aan accommodaties, natuurgidsen, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt bij de voorbereidingen van je reis en op de plaats van bestemming. Een compleet overzicht van gespecialiseerde touroperators (ook naar andere regio’s en steden) vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips

(© fotocredit: reisorganisatie ‘Schoolreis naar Terschelling’ -Werkweek 21/22, pag.8- biedt een unieke belevenis op de mooist denkbare schoolreislocatie.)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!