Een schoolreis naar Amsterdam heeft altijd internationale allure

Een schoolreis naar Amsterdam heeft altijd internationale allure


Amsterdam heeft altijd internationale allure gehad, Nog steeds is het altijd bruisende Mokum voor velen ‘the place to be’. Het knusse, maar ook vrijzinnige karakter van onze prachtige hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De grachten, monumenten en musea zijn wereld beroemd. Voor schoolgroepen is er een grote diversiteit in het aanbod om Amsterdam te bezoeken. Een wandeltocht met een stadgids is een originele manier om de hoofdstad op zeer persoonlijke wijze te leren kennen. Maar ook musea en andere bezienswaardigheden maken een stedentrip naar Amsterdam ruimschoots de moeite waard.

De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de 12e eeuw, hoewel de stad officieel pas 720 jaar oud is. In 1275 werd voor het eerst de naam Amsterdam genoemd in een document dat al die tijd bewaard is gebleven. De geschiedenis van de stad is een verhaal over een kleine nederzetting met, hoe kan het ook anders, een voortdurende strijd tegen het water. Het vroegere Amsterdam bestond toen uit drie nederzettingen die in de loop der decennia naar elkaar toe gegroeid zijn en uiteindelijk werden samen gevoegd.

Omstreeks 1300 verkreeg Amsterdam stadsrecht en vanaf 1317 hoorde de stad officieel bij het graafschap Holland, waar het later een belangrijke rol zou gaan vervullen. De oude stad was gelegen rond het Damrak en tussen de huidige Oude en Nieuwe Zijds Voorbrugwal. In de loop der eeuwen voltrok zich een voortdurende stadsuitbreiding die haar voorlopige hoogtepunt vond in 1612. De uitbreiding, met in halve (maanvorm) cirkels aangelegde grachtengordels, werd in de loop van de 17e eeuw gerealiseerd.

De grachten worden doorsneden door een aantal smalle radiaalgrachten en straten die aan de stadsrand eindigen in pleinen, waar zich de stadspoorten bevonden (deze pleinen waren ‘wagenpleinen’: in sommige perioden was het verkeer per as -alles op wielen- verboden). Het ‘Venetië van het Noorden’ bestaat uit ongeveer 90 eilanden, gescheiden door zo’n 100 km gracht en verbonden door meer dan 200 bruggen, waarvan de Magere brug de meest bekende is.

Jaarlijks bezoeken naast de duizenden schoolreizigers uit binnen- en buitenland ook miljoenen toeristen deze hoofdstad en worden er talrijke concerten, festivals en evenementen georganiseerd. Amsterdam staat bekend om zijn uitgaansmogelijkheden en veelzijdigheid aan (educatieve) attracties.Een werkweek of stedentrip naar het internationale Amsterdam?

Zo’n schoolreis naar Amsterdam zelf organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. In de rubriek Cultuur- & Stedentrips maak je kennis met Excalibur Tours, Huski Reizen, Keijman Reizen, Diogenes Reizen, SEF Travel en JEKA Groepsreizen die je veel werk uit handen kunnen nemen, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt bij de voorbereidingen van je reis en op de plaats van bestemming. Een compleet overzicht van gespecialiseerde touroperators (ook naar andere steden) vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!