Schoolreis naar Hoog- en Laag-Normandië

Schoolreis naar Hoog- en Laag-Normandië


Verras je leerlingen eens met een meerdaagsereis naar Normandië. Het is een prachtige streek in Noordwest-Frankrijk. Meer dan 500 km kust, belangrijke historische plaatsen, mooie gebouwen en monumenten zijn maar een paar redenen voor een veelzijdige werkweek in deze prachtige regio.

Normandië is het meest bekend vanwege de invasie op D-Day (6 juni 1944), toen de geallieerden begonnen met de bevrijding van Europa. Op verschillende stranden landden de honderdduizenden militairen om koers te zetten naar de uiteindelijke bevrijding. Zo maak je met je leerlingen een bijzondere en veelzijdige reis terug in de tijd.

Normandië bestaat uit twee gedeelten: Hoog- en Laag-Normandië. Deze regio’s bevatten samen vijf departementen, die alle over een eigen karakter en bezienswaardigheden beschikken. De Mont Saint Michel, de krijtrotsen van Etretat, Caen, de tuinen van Monet in Giverny, de nationale paardenstoeterij ‘Haras du Pin’ en Rouen zijn nog maar enkele voorbeelden. Het meest bekend is Normandië om de invasie op D-Day (6 juni 1944), toen de geallieerden begonnen met de bevrijding van Europa. Op verschillende stranden landden de honderdduizenden militairen om koers te zetten naar de uiteindelijke bevrijding.

Mont Saint Michel
Mont St. Michel (zie foto) is een bijzonder belangrijk centrum voor architectuur en toerisme in Frankrijk. Dit kloosterdorp is een bezienswaardigheid op zich en wereldbekend vanwege zijn bouw op een in de zee gelegen rotsformatie. Als er op een dijk geen weg naar toe was aangelegd, zou het bij hoogwater volledig door water omgeven zijn. Het is dan ook een prachtig gezicht om het eiland omspoeld te zien worden door de zee bij hoog tij. Door het bijzondere karakter van Mont St.Michel en de baai, staan deze samen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan de abdij, de zogenaamde ‘La Merveille’, is zeker de moeite waard. Daar zullen de leerlingen verbaasd zijn over het labyrint van zalen, galerijen, gangen, trappen en kamers. De musea en de toren op de wallen van waaruit je een mooi uitzicht over de baai hebt, zijn ook zeker de moeite waard.

Invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach
Omaha Beach was de geallieerde codenaam en tegenwoordig ook de lokale naam voor één van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer. Utah Beach was de codenaam van het meest westelijke van de stranden die waren uitgekozen om te gebruiken tijdens de landing in Normandië. Utah Beach is gelegen tussen Pouppeville en La Madeleine, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Het strand was toegewezen aan de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie onder leiding van brigadegeneraal Theodore Roosevelt jr., zoon van oud-president Theodore Roosevelt. In de nacht van 5 op 6 juni stoomde de Amerikaanse invasievloot naar de Franse kust voor Utah Beach. Mijnvegers gingen de schepen voor en maakten Duitse zeemijnen onklaar. Om 02:30 uur kwamen de schepen op de plaats van bestemming aan en stapten de militairen van boord in de landingsvaartuigen. Boven de wachtende vloot cirkelden jachtvliegtuigen om een mogelijk aanval van de Luftwaffe af te slaan.

De stad Caen
Te midden van de landstreek Pays d'Auge ligt de universiteitsstad Caen. De stad, die door Willem de Veroveraar en koningin Mathilde in de 11e eeuw verkozen werd tot hun residentie, is een mengeling tussen oud en nieuw. Er zijn in de Tweede Wereldoorlog veel gebouwen verloren gegaan. De Abbaye aux Hommes, Abbaye aux Dames en Château Ducal zijn gelukkig nog steeds te bezichtigen. Inmiddels is Caen een levendige stad met vele uitgaansgelegenheden zoals theaters, cafés en restaurants.

De Stad Rouen
In deze prachtige middeleeuwse stad, tot bloei gekomen door zeehandel en industrie, vind je vele bezienswaardigheden zoals de Cathedrale Notre-Dame (het gotisch meesterwerk dat vaak door Monet werd geschilderd). Ook zijn er vele musea te bezoeken, waaronder het museum over Jeanne d’Arc die op de Place du Vieux Marché in 1431 levend verbrand werd.

Met een gespecialiseerde touroperator naar Normandië!

Heb je besloten om met je schoolgroep naar Normandië te gaan? De touringcars staan gereed, de feestelijke uitstap kan beginnen. Die vrolijke opwinding en spanning voor een werkweek, studie- of taalreis zal nooit verdwijnen. Zeker niet voor de leerlingen. Ze staan al klaar, bepakt en bezakt aan de hand van de handige lijst die ze daarvoor kregen. Zelf een goed geoliede buitenlandse schoolreis organiseren zal je heel veel tijd kosten en vraagt specifieke expertise. Profiteer daarom van de reisprofessionals. Zij hebben een netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de plaats van bestemming. Deze gespecialiseerde touroperators vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!