80 jaar D-Day en de Slag om Normandië

Normandië, 27 februari 2024


2024 is de 80e verjaardag van D-Day en de Slag om Normandië


Verras je leerlingen eens met een meerdaagse reis naar Normandië. Het is een prachtige streek in Noordwest-Frankrijk. Meer dan 500 km kust, belangrijke historische plaatsen (Mont Saint Michel, Caen, Rouen), gebouwen en monumenten zijn slechts een paar redenen voor een veelzijdige werkweek in deze memorabele regio.

Normandië is het meest bekend vanwege de invasie op D-Day*, toen de geallieerden op invasiestranden Omaha Beach en Utah Beach begonnen met de bevrijding van Europa. Op verschillende stranden landden de honderdduizenden militairen om koers te zetten naar de uiteindelijke bevrijding. Zo maak je met je leerlingen een bijzondere en veelzijdige reis terug in de tijd.

Het jaar 2024 zal rijk zijn aan evenementen. De historische gebeurtenis zal door honderden mensen in de openlucht in grote tentenkampen worden nagebootst. Parachutisten, een doedelzakparade en nog veel meer. Alle informatie over de evenementen vind je o.a. op de website van Normandië Tourisme.

Schoolreis naar Normandië
Ben je nieuwsgierig geworden om met je schoolgroep naar Normandië te gaan? Lees via www.werkweek.nl/steden/normandie-schoolreis-studiereis/ meer over de regio Hoog- en Laag-Normandië en over de gespecialiseerde touroperators die een schoolreis/studiereis naar deze memorabele regio organiseren.

* Op 6 juni 1944 begint, kort na middernacht, D-Day, een enorme militaire operatie. Meer dan 5.000 schepen vervoeren 150.000 geallieerde soldaten en 1.500 tanks naar de kust van Normandië in Frankrijk. Van hieruit kunnen de geallieerden de landen bevrijden die Duitsland heeft bezet, en optrekken richting Berlijn. Invasiestrand Omaha Beach was de geallieerde codenaam en tegenwoordig ook de lokale naam voor één van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer. Utah Beach was de codenaam van het meest westelijke deel van de stranden die waren uitgekozen om te gebruiken tijdens de landing in Normandië. Utah Beach ligt tussen Pouppeville en La Madeleine, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Het strand was toegewezen aan de Amerikaanse 4e Infanteriedivisie. In de nacht van 5 op 6 juni stoomde de Amerikaanse invasievloot naar de Franse kust voor Utah Beach. Mijnenvegers gingen de schepen voor en maakten Duitse zeemijnen onklaar. Om 02:30 uur kwamen de schepen op de plaats van bestemming aan en stapten de militairen van boord in de landingsvaartuigen. Boven de wachtende vloot cirkelden jachtvliegtuigen om een mogelijk aanval van de Luftwaffe af te slaan.

Drie maanden van gevechten volgden om Normandië te bevrijden. Daarna was het de beurt aan Parijs en uiteindelijk aan heel Europa. Ook nu nog zijn deze sporen zichtbaar door de overblijfselen, begraafplaatsen, bezienswaardigheden en herinneringen aan de wederopbouw, waardoor de geschiedenis in Normandië levend blijft. Op 6 juni 2024 zal de internationale ceremonie ter ere van de 80e verjaardag van D-Day en de Slag om Normandië plaatsvinden op Omaha Beach, Saint-Laurent-sur-Mer, op de Amerikaanse sector. Tussen 1 maart en 15 oktober 2024 worden talrijke evenementen georganiseerd in Normandië en in het bijzonder op de landingsstranden, met hoogtepunten rond 6 juni 2024. De landingsstranden van D-Day: een van die bestemmingen die je zeker een keer met je schoolgroep moet bezoeken. Ontdek met je leerlingen de belangrijkste herdenkingsplaatsen, begraafplaatsen, bezienswaardigheden en musea. Tot op de dag van vandaag staan deze plekken symbool voor onze meest fundamentele waarden: Verzoening, Vrede en Vrijheid.

(fotocredit © Viachaslau Zhukau, dreamstime.com)


 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!