Schoolreis naar UNESCO Werelderfgoedmonument Boedapest

Schoolreis naar UNESCO werelderfgoedmonument Boedapest


In het ochtendgloren is Boedapest op zijn best. Als de zon langzaam boven de steppen in het oosten rijst, baadt Pest in zachte pastelkleuren. De zon kaatst terug van de heuvels van Boeda als waren zij een grote spiegel. De ramen van de Burchtheuvel glinsteren vrolijk in een gouden gejubel.

Maar Boedapest is ook 's avonds spectaculair. De Kettingbrug is versierd met witte lichten en de belangrijke openbare gebouwen, zoals het Parlement, de Opera en het Koninklijk Paleis evenals het hele panorama van het Kasteeldistrict, omhullen zich in imponerend en zacht strijklicht. Dit is een stad in beweging, die bruist van het leven in de ochtend, middag en avond. Bezoekers uit andere landen krijgen het gevoel dat er op elke hoek van de straat iets spannends gebeurd.

‘Pest is zo plat als een pannenkoek’
Er zijn genoeg andere hoofdsteden gebouwd aan de oever van een rivier en in veel gevallen stroomt de rivier door het historische centrum. Maar zo'n wijde en prachtige rivier als de Donau in Boedapest, is een zeldzaamheid. Nog uitzonderlijker is het perfecte contrast tussen de rechter- en linkeroever. Boeda is tegen en op de heuvels gebouwd, de voeten - de Burchtheuvel en Gellért-heuvel - staan bijna in het water. Daartegenover is Pest zo plat als een pannenkoek of, zoals een Hongaar zou zeggen, een 'lángos' (volgens Nederlanders een plat geslagen oliebol en al meer dan 100 jaar populair).


Deze vlog is gemaakt door Aventus. Vorig najaar waren zij 'on the road' voor een weekje Boedapest.

UNESCO Werelderfgoedmonument
Boedapest is één van de mooiste en ook best gelegen hoofdsteden van Europa. Van alle plaatsen in Hongarije met de classificatie van UNESCO Werelderfgoedmonument, waren het panorama van de Donau (aan de Boedakant vanaf het Gellért Hotel langs de Burchtheuvel helemaal tot en met de Margarethabrug en in Pest vanaf het Parlement weer terug naar de Petofi-brug) en de Andrássyboulevard (over de hele lengte van het centrum tot en met het Heldenplein waar het Millennium Monument staat aan de rand van het Stadspark) in Boedapest de eerste.

In de geschiedenis van Boedapest steekt het jaar 1872 als een mijlpaal uit, want het was toen dat de drie verschillende nederzettingen van Pest, Boeda en Óboeda (letterlijk het ‘Oude’ Boeda) verenigd werden. Boedapest werd officieel de hoofdstad van Hongarije en onderging in stroomversnelde groei in omvang en aanzien. Dit was het gouden tijdperk van de stad en viel praktisch samen met de vieringen van Hongarijes 1000e verjaardag in 1896.

De eerste metro van het Europese vasteland
Boedapest, nu het thuis van 2 miljoen inwoners, zou talloze keren op enige lijst in overtreffende trap kunnen verschijnen. De eerste metro van het Europese vasteland werd hier gebouwd. Hier komen meer baanbrekende Hollywoodfilmregisseurs vandaan dan van enig andere Europese stad. Boedapest was het thuis van uitvinders van wereldformaat, zoals Kálmán Kandó - de vader van de elektrische spoorwegen - en János Irinyi - één van de eerste ontwikkelaars van lucifers. Hongarijes twee meest gevierde componisten, Béla Bartók en Zoltán Kodály, woonden in Boedapest. En de Hongaarse schrijver en Nobelprijswinnaar Imre Kertész is hier geboren.

Meer dan 100 warmwaterbronnen
De oudste academische bibliotheek van Hongarije, de Universiteitsbibliotheek, is hier in Boedapest gesticht. Het is de locatie van Europa's grootste synagoge. Het is de enige hoofdstad van de wereld waar meer dan 100 warmwaterbronnen zijn. Er zijn nergens andere steden van vergelijkbare grootte waar bezoekers (stalactitische) druipsteengrotten kunnen bekijken in het hart van de residentiële districten.

Het zal moeilijk zijn om een stad te vinden waar bezoekers zo'n ruime keus in transport hebben: bus, tram, trolleybus, trein, metro, tandradbaan, kabelbaan, bostrein, paard-en-wagen, stoeltjeslift, boot, fiets en op het Margaretha-eiland ‘bringóhintó’ familiefietskarren. Boedapest heeft het allemaal! Maak een keuze en ontdek de straten van het Wereld Erfgoed.

Activiteiten Boedapest
Ga eens met de leerlingen naar een opera in het Opera House, naar een optreden met folklore of klassieke muziek of naar een van de vele andere concerten.

Buda Hill Labyrinth
De labyrinten zijn toegankelijk via twee punten op de heuvels van Boeda. Oorspronkelijke onderdelen werden gevormd uit warmwaterbronnen. Daarna werden ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verbonden met een deel van de kelders op de heuvel om een schuilkelder voor maximaal 10.000 mensen en een militair hospitaal te creëren. Het labyrint is nu een populaire toeristische attractie.

Praten met bewoners
Loop met de leerlingen eens rond en kijk naar de marktkramen en het entertainment op een aantal van de bruggen in de avond. Zorg dat je een kaart hebt en omcirkel de dingen die je met hen wilt zien. De bewoners van Boedapest zijn altijd bereid om te helpen en zelfs te vertellen wat leuk is om te bekijken. Er zijn begeleiders die Engels spreken. Aarzel niet om vragen te stellen! Bekijk het standbeeld van Anonymus in een sprookjesachtig gebouw, de Vajdahunyad Castle. Naast het meer is het Szechenyi Spa (erg leuk!), bezoek een voorstelling met internationale artiesten van het Grote Hoofdstad Circus of ga met de leerlingen op avontuur op de kermis.

Oudste dierentuin van de wereld
Er zijn meer dan 800 bijzondere dieren te bewonderen in een van de oudste dierentuinen ter wereld.

Fietsen huren
Huur fietsen en fiets door de stad, het is prachtig! Je kunt zo gemakkelijk ook een stukje buiten de stad. Szentendre is maximaal twee uur rijden vanaf het centrum en dan zijn er nog meer leuke plaatsen te zien. Het personeel van Buda Bike (fietsverhuur in de ondergrondse garage op het plein voor de Sint Stephan's) is erg vriendelijk.


Op studiereis met je leerlingen naar Boedapest?

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!