Boedapest: een schoolreisbestemming met twee gezichten!

Boedapest: een schoolreisbestemming met twee gezichten!


Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en met bijna 2 miljoen inwoners is deze stad aan de Donau ook de grootste van het land. Deze prachtige Centraal-Europese stad staat bekend als de Parel van de Donau. De Donau verdeelt de stad in tweeën: het heuvelachtige Boeda met de vele burchten en het bedrijvige vlakke Pest, het winkel- en zakencentrum van de stad. Tijdens een culturele schoolreis in Boedapest beleef je één van de mooiste panorama’s vanaf de Paleisberg: het uitzicht op de Kettingbrug en de Parlementsgebouwen zal jouw schoolgroep nooit meer vergeten.

Langs de rivier, vlak bij het Hongaarse Parlementsgebouw, één van de mooiste parlementsgebouwen ter wereld, vind je de ‘Shoes on the Donau Bank’, een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Boedapest. Aan de Boeda-kant van de Donau-oever bevindt zich de Gellért-heuvel met een hoogte van 235 meter, met het Vrijheidsbeeld op de top. Dit monument, dat een belangrijk onderdeel is van het stadsbeeld van Boedapest, staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Deze vlog is gemaakt door Aventus. In schooljaar 2018/2019 waren zij 'on the road' voor een weekje Boedapest.

Grotten en warmwaterbronnen
Boedapest is de enige hoofdstad ter wereld waar meer dan 100 warmwaterbronnen zijn. Deze thermale bronnen, die de omliggende baden voeden, bevinden zich op de Gellért-heuvel en de bronnen van Mátyás, Rákóczi en Árpád speelden ook een belangrijke rol bij de vorming van de daar gelegen grotten. De beroemdste grot op de heuvel is de St. Ivan's Cave, die de kapel van de Orde van St. Paul herbergt. Nergens anders ter wereld in steden van vergelijkbare grootte kunnen bezoekers (stalactitische) druipsteengrotten bekijken in het hart van de residentiële districten.

Boeda Kasteel kabelbaan
De burcht van Boeda heeft twee kabelbaanrijtuigen die een panoramisch uitzicht op de Donau bieden. Het duurt een paar minuten om van Adam Clark Square naar Buda Castle of terug te komen. De kabelbaan van de Burcht van Boeda staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kabelbaan kan 24 passagiers tegelijk vervoeren. Toen het werd gebouwd, was er ook een eersteklas rijtuig met in totaal 6 zitplaatsen. De kabelbaan is momenteel het meest populaire openbaar vervoermiddel in Boedapest en de enige die op verzoek van het publiek zijn reistijd heeft verdubbeld. De rit duurt nu 95 seconden van Adam Clark Square naar het kasteel.

Uitgebreide mogelijkheden openbaar vervoer
Boedapest heeft een uitgebreide keuze aan openbaar vervoer. Bezoekers kunnen kiezen voor: bus, tram, trolleybus, trein, metro, tandradbaan, kabelbaan, bostrein, paard-en-wagen, stoeltjeslift, boot, fiets en op het Margaretha-eiland ‘bringóhintó ’ familiefietskarren. De eerste metro van het Europese vasteland werd hier gebouwd. Opvallend is het enorme contrast tussen de rechter- en linkeroever. Boeda is tegen en op de heuvels gebouwd en Pest is daarentegen zo plat als een pannenkoek of, zoals een Hongaar zou zeggen, een 'lángos' (een plat gefrituurd broodje).

Met een Budapest Card kun je begeleide wandeltochten maken langs zowel de Pest- als de Boeda-kant van de stad met lokale stadsgidsen. De klassieke Pest-tour begint om 10.00 uur. De 2 uur durende wandeling omvat deze sites: Sint-Stefanusbasiliek, Szabadság-plein en Huis van Hongaarse Art Nouveau parlement.

Boedapest vanaf de Donau per boot, amfibiebus of kano en kajak
De scheepvaart op de Donau bestond al in de Romeinse tijd. De rivier is een van de drukste waterwegen van Europa geweest. Nu varen er ook rondvaartcruiseschepen. Je kunt ook met een ander riviervoertuig toeren: neem een bus en plons in de Donau! Het bedrijf Riverride biedt waarschijnlijk de meest onregelmatige sightseeingtrips op de Donau: het is een bus op de weg en het is een schip op de rivier. Dit betekent dat je de stad vanaf het land en vanaf het water kunt zien, terwijl je in hetzelfde voertuig blijft. Echt heel gaaf voor je schoolgroep!

Je kunt Boedapest ook vanaf de rivier leren kennen als je een kano of kajak huurt via je reisorganisatie bij het boothuis van Római part. Het is een geweldige activiteit voor je leerlingen om de rivier op te roeien en weer terug te roeien van het Római-gedeelte naar de Megyeri-brug.

Fiets huren of neem de trapkoets
Verken Boedapest door de ogen van een local op de fiets met een live gids. Rondleidingen zijn beschikbaar met korting: een avontuurlijke tocht op twee wielen, begeleide e-biketocht in kleine groepen in het Engels/Duits, begeleide fietstocht van 2 uur in Pest, begeleide fietstocht van 3,5 uur. Fiets- en E-Bikeverhuur ook beschikbaar. Informeer bij jouw eigen reisorganisatie naar de mogelijkheden voor het huren van fietsen of het huren van een trapwagen. Je hebt trapkoetsen in verschillende maten en fietsen op Margaretha-eiland. Je kunt op twee locaties terecht op het Margaretha-eiland: aan de Bringóvár, aan de noordkant van het eiland, naast de Japanse Tuin, en aan de zuidkant van het eiland, naast de fontein. De Bringóvár is elke dag van het jaar geopend.

De dierentuin en de botanische tuin van Boedapest
De dierentuin van Boedapest is een van de oudste ter wereld: op 9 augustus 1866 opende het zijn deuren voor bezoekers. Het was de enige in zijn soort in het land gedurende bijna 100 jaar, vanaf de opening in 1866. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte openbare culturele instellingen van Hongarije, met duizenden schoolbezoekers per jaar. Zoals de meeste moderne dierentuinen bestaan de belangrijkste activiteiten uit natuurbehoud, educatie, natuur gerelateerde (vrije)tijdsbesteding en wetenschappelijk onderzoek. In de 36 gebouwen, waarvan vele Art Nouveau gebouwen die op de monumentenlijst staan, toont de dierentuin bijna 11.000 individuele dieren van 1.067 soorten, at een breed overzicht geeft van de diversiteit van het leven op aarde.

De Grote Markthal
De Grote Markthal in Boedapest werd gebouwd in 1897 en is de mooiste en grootste van alle markthallen in Boedapest. Je kunt er gezellig snuffelen bij de marktkramen of gewoon bezienswaardigheden bezoeken op leuke plekken. Het maakt niet uit of het regent of niet, de Grote Markthal is zeker een van de topattracties van Boedapest. Op de drie verdiepingen van de Grote Markthal kun je van alles kopen: fruit, fantastische salami's, verse vis, souvenirs, tassen, kleding, typisch Hongaarse gerechten, Hongaarse snacks zoals Lángos bij de eetkraampjes en eetgelegenheden op de bovenverdieping.

Andere culturele attracties
Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden ontvangt Boedapest jouw groep met vele andere culturele attracties. Zoals de Centrale Synagoge, de elf bruggen met onder andere de oude kettingbrug en de moderne Elisabethbrug. Ga met je groep ook eens kijken bij de spectaculaire paardenshow op de Poesta. Een andere interessante excursie in en rondom Boedapest is de Kasteelheuvel. Op deze heuvel kun je met je groep het Koninklijk Paleis, het Vissersbastion en de Matthiaskerk bezichtigen. Bezoek de oude barokstad Eger, een folkloreshow en de oude Romeinse stad Aquincum aan de Donau. Of maak een dagexcursie naar de Donauknie en bezoek de drie historische steden Esztergom, Szentendre en Visegrád met een interessante burcht.

Er is een Belgische touroperator die speciaal een omgekeerde combinatie schoolreis naar Visegrád aanbiedt. In Visegrád kun je aan de slag met talrijke groepsactiviteiten, zoals kanovaren, rotsklimmen, wandelen, touwenparcours beklimmen, paintballen, speleologie, bezoek aan aquaparken en eventueel een openlucht zwembad. Vanuit je verblijf in Visegrád maak je dan vervolgens met je groep een dagexcursie naar Boedapest.

Naar Boedapest op studiereis met je leerlingen?
De organisatie van een goede culturele stedentrip naar het buitenland kost tijd en vraagt gespecialiseerde kennis. Geef dat werk uit handen en profiteer vooral van de reisprofessionals met hun uitgebreide netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Dat is een investering die zich zeker dubbel en dwars terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. De reisprofessionals vind je via www.werkweek.nl/touroperator.
  
  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!