Schoolreizen geannuleerd door tekort aan chauffeurs. Plan je klasuitstap, excursie of schoolkamp ver van tevoren!

Apeldoorn, 26 mei 2022


Plan je schoolreis, excursie of schoolkamp ver van tevoren!


Nu het schoolreisseizoen he-le-maal losgaat, steekt een voor Nederlandse en Belgische touringcarbedrijven oud probleem weer de kop op: een tekort aan chauffeurs. Aan het begin van dit schooljaar spraken we al hierover met onze contactpersoon bij Kupers Touringcars in Tilburg. Tijdens de coronacrisis was er voor de meeste touringcarbedrijven niets te doen en zijn veelal oudere chauffeurs massaal uitgestroomd en niet meer teruggekomen.


‘Een schoolreis moet nu ver van tevoren worden ingepland om te voorkomen dat die wordt geannuleerd!’


Ook Hilbert Michel, de woordvoerder van Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), spreekt van een ‘gekkenhuis’ bij Nederlandse touringcarbedrijven. ‘We missen op schoolreispiekmomenten zo’n zes- tot zevenhonderd chauffeurs, waardoor schoolreizen soms niet door kunnen gaan.’ Ook hij stelt dat een schoolreis nu ver van tevoren moet worden ingepland om te voorkomen dat die wordt geannuleerd omdat er geen chauffeur is. Een meerdaagse (buitenlandse) schoolreis is beter planbaar en komt daardoor niet direct in gevaar.

Personeelstekort niet alleen bij busbedrijven
In januari en februari zijn de laatste drempels voor schoolreizen en schoolkampen in Nederland weggenomen en in maart werden in de meeste Europese landen de coronamaatregelen flink versoepeld. Inreisbeperkingen voor toplocaties, zoals Parijs, Berlijn en Londen zijn inmiddels opgeheven, waardoor de schoolreiswereld flink wat overuren draait. Er is sinds twee maanden sprake van een grote vraag naar informatie, boekingen en reserveringen bij Nederlandse en Belgische touroperators.

Door personeelstekort ook bij touroperators, groepsaccommodaties en schoolreisbestemmingen ontvangen scholen de gevraagde offertes flink later. Mede daarom kunnen we niet sterk genoeg benadrukken dat je de uitstap zo vroeg mogelijk moet plannen!

Volgeboekt
Vorig jaar zijn veel (meerdaagse) schoolreizen vanwege de coronabeperkingen verplaatst. Nog een reden dus om zo vroeg mogelijk met het organiseren van een schoolreis te beginnen, anders is de gekozen verblijfsaccommodatie mogelijk niet meer beschikbaar. Het kan ook zijn dat de schoolreisbestemming het maximaal aantal schoolreizigers heeft bereikt en personeel op de schoolreisbestemming niet flexibel kan worden ingezet, zoals bij eventuele calamiteiten. Een ander voordeel van een vroege planning van de schoolreis is dat ouders/verzorgers ruim van tevoren kunnen sparen.

Organiseer je klasuitstap en/of schoolkamp daarom zo vroeg mogelijk en voorkom teleurstelling dat de uitstap niet door kan gaan.


(© fotocredit: Bobbejaanland, ‘t plezantste land, dé plek voor een dag vol plezier en adrenaline met je klasgenoten. www.werkweek.nl/attractie/bobbejaanland)
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!