Impactvolle ervaringen

Breda, 10 oktober 2019


Impactvolle ervaringen


Waarom hebben sommige korte ervaringen zoveel impact dat ze ons veranderen? En hoe kun je samen met docenten zulke momenten creëren? Deze vraag onderzoekt schoolreisspecialist Travel Inventive continu, in samenwerking met docenten. Een schoolreis is de ideale gelegenheid om wezenlijke momenten van onvergetelijke betekenis te creëren voor jongeren.

Veel van de bepalende momenten in je leven hangen samen met pech of geluk. Waarom zou je de meest betekenisvolle , memorabele momenten laten afhangen van toeval als je ze ook kunt creëren? Vaststaat dat je bij de beoordeling van een markant moment niet afgaat op de gemiddelde beoordeling van een reis, maar dat je de markante momenten (pieken, dalen en mijlpalen) onthoudt. Hoe kun je meer reliëf in een schoolreis aanbrengen en betekenisvolle momenten creëren? Daar denkt Travel Inventive samen met docenten die schoolreizen organiseren structureel over na.

Een wijze les daarbij is dat je als reisorganisatie vooral niet op de stoel van de docent moet gaan zitten. De mooiste ervaringen ontstaan als je de expertise van een reisorganisatie bundelt met de kennis en de gedrevenheid van organiserende docenten. Al een aantal jaren werkt Travel Inventive samen met docenten aan het ombuigen van hun schoolreis naar een Travel Learning Experience. Vaak ontbreekt de tijd bij docenten om het programma daadwerkelijk grondig om te gooien. De ervaring leert dat je met kleine aanpassingen al een groot verschil maakt. Iedere ervaring doorloopt verschillende fasen. Over al die fasen moet je goed nadenken voor de beste ervaring. Het begint natuurlijk met een fase voorafgaand aan de reis. Hoe krijg je leerlingen ‘excited’? Hoe start hun leerervaring? Zo noemde een docent onlangs de uitdaging van de busreis. ‘Hoe tover je die om van ‘iets waar ze tegenop zien’ naar ‘een spannende ervaring’. Je kruipt dan als het ware in de huid van de leerling. Dat daar een heel handig model voor is, blijkt voor veel docenten een openbaring. Het model dat Travel Inventive gebruikt laat je bewust stilstaan bij alle fasen van een reis. Waar zitten hoogtepunten en hoe vlieg je die aan? Hoe zorg je voor aansluiting bij je leervragen? Hoe eindigt de reis en hoe werkt de ervaring na die tijd door? Ook als een reis als een huis staat, kun je vanuit een iets andere insteek nog zoveel toevoegen om een WOW-effect bij de leerlingen te bereiken, zodat ze met een andere blik kijken naar wat ze zien, gezien hebben en onthouden.

Hoe creëer je nou zo’n wezenlijke moment? Onderzoek wijst uit dat een wezenlijk moment uit één of meer van de vier onderstaande elementen bestaat.

Wat zijn die vier elementen?
- Een LIFT moment. Een lift moment is werkelijk buitengewoon en stijgt boven het alledaagse uit.
- Een moment van INZICHT, een moment dat letterlijk je wereld op zijn kop zet. In enkele seconden besef je iets wat je de komende jaren kan beïnvloeden.
- Een moment van TROTS, een afspiegeling van jou op je best. Momenten waarop je iets presteert, moed toont.
- Een moment van VERBONDENHEID. Deze momenten zijn altijd sociaal. Een schoolreis is hiervan een uitgesproken voorbeeld. Doordat je mooie momenten deelt, groeit de verbondenheid.

Een buitenlandse schoolreis heeft in potentie alle vier de elementen in zich. Dat maakt de schoolreis bijzonder geschikt om een ervaring te ontwikkelen die een leven lang bijblijft. Samen met een kopgroep docenten werkt Travel Inventive volgens bovenstaand model dagelijks aan het ontwerpen van schoolreizen die jongeren een betekenisvolle ervaring met heldere bedoeling geven. We creëren bijzondere momenten die jongeren volledig onderdompelen. Leerlingparticipatie en vakoverstijgend werken spelen hierbij een grote rol.

Meer weten? Neem contact op met Travel Inventive.
 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!