Een culturele schoolreis naar Wenen

Een culturele schoolreis naar Wenen

 

Imposant cultureel aanbod, prachtige architectuur en Weense gezelligheid in de traditionele Heurigen en koffiehuizen. Maar ook moderne musea en trendy designhotels. Dat is wat Wenen ook bij schoolgroepen voor een culturele schoolreis vol interessante excursies zo geliefd maakt.

De geschiedenis van Wenen gaat terug tot aan de eerste eeuw na Christus, toen de Romeinen het militaire kamp Vindobona stichtten. Het huidige stadsbeeld kreeg tijdens het regentschap van Keizerin Maria Theresia, en van Keizer Frans Joseph een barok uiterlijk. Vooral te zien aan de prachtig aangelegde boulevard de Ringstraße.

De imperiale pracht en praal van het barokke Schloss Schönbrunn, de voormalige zomeresidentie van de keizer, met betoverende parken, het Palmenhaus, de Gloriette en de dierentuin, maar ook de Hofburg, het centrum van het Habsburgse rijk, dragen vandaag de dag nog steeds de flair van de Donaumonarchie uit. In het barokke Schloss Belvedere is tegenwoordig de Oostenrijkse Galerie ondergebracht. Hier wordt een grote verzameling met werken van Klimt, Kokoschka en Schiele gepresenteerd. De symbolen van Wenen zijn de gotische Stephansdom in het centrum, het reuzenrad in het Weense Prater pretpark, een attractiepark met een rijke traditie en de Spaanse Hofreitschule met hun beroemde Lipizzaner-ballet.

Bewonderenswaardig Wenen
Wenen ontvangt jouw groep met musea en tentoonstellingen van internationale allure. Zoals het Kunsthistorisch Museum met zijn indrukwekkende verzameling schilderijen van Bruegel. Het MuseumsQuartier met het Leopold Museum (met ’s werelds grootste Schiele-verzameling), het Museum der Moderne Kunsten, architectuurcentrum en kunsthal. De Albertina is met 60.000 tekeningen en 1 miljoen grafische werken de grootste grafische verzameling ter wereld. En het Liechtenstein Museum toont jouw klas de barokke kunst.

Andere interessante excursies in en rondom Wenen zijn: het kleurrijke Hundertwasserhaus, de zwavelhoudende bronnen in Baden bei Wien en een repetitie bijwonen van het spectaculaire paardenballet van prachtige witte Lippizaner paarden. Natuurlijk maak je veel plezier, eet en drink je met de hele groep in een typische Oostenrijkse Bierstube.

Wenen staat internationaal bekend als muziekstad. Componisten als, Strauß, Mozart, Beethoven en Haydn hebben hier gewerkt. Ontdek bijvoorbeeld waar Mozart’s voormalige appartement op de Domgasse, waar hij de Bruiloft van Figoro componeerde. De Wiener Philharmoniker en de Staatsopera behoren tot de wereldtop en de Wiener Sängerknaben betoveren met hun gouden keeltjes muziekliefhebbers over de hele wereld.


Musea in Wenen


Het Leopold Museum
Dit museum herbergt de belangrijkste verzameling van Oostenrijkse kunst. Meer dan 5.000 museumstukken worden hier tentoongesteld.

Sisi Museum
In het Sisi Museum, in de keizerlijke vertrekken van de Hofburg, kun je verschillende persoonlijke objecten van Elisabeth bezichtigen, alsook het beroemdste portret van de mooie keizerin.

Het Kunsthistorisch Museum
Het Kunsthistorisch Museum in Wenen toont de door de eeuwen heen verzamelde kunstschatten van de Habsburgers. Je kunt hier ook een van de grootste Egyptische kunstverzamelingen bewonderen.

Albertina
Enkele jaren geleden werd de Albertina opnieuw geopend. Het is niet alleen architectonisch een hoogtepunt, maar ook de omvangrijke verzameling is bijzonder. Ergens in het museum ligt de haas van Dürer...

‘Haus der Musik’ in Wenen
Het ‘Haus der Musik’, een modern, interactief museum in het centrum van Wenen, neemt haar bezoekers mee door reële en virtuele belevingsruimtes en toont zo de fascinerende wereld van de muziek.

Het Natuurhistorisch Museum Wenen
Dit museum toont de veelvoud van de natuur en de geschiedenis van de aarde. Österreichische Galerie Belvedere In dit prachtige barokslot kun je tegenwoordig Oostenrijks belangrijkste verzamelingen van middeleeuwse kunst, impressionisme en realisme tot en met kunst uit de 20e en 21e eeuw bekijken.

MUMOK (Museum Moderner Kunst)
In de grote zwarte kubus op het plein van het MuseumsQuartier zijn ca. 7.000 moderne werken te bewonderen. Van Oskar Kokoschka tot en met Hermann Nitsch. De schatkamer van de Hofburg In het oudste deel van de Hofburg kun je de meest kostbare schatten bewonderen, zoals bijvoorbeeld de Keizerskroon van het Heilige Roomse Rijk en de Rudolfinische Keizerskroon. Verder kun je allerlei curiosa uit de tijd van de Habsburgers bezichtigen, zoals bijvoorbeeld een 2,5 meter lange ‘eenhoorn’.

Nationale bibliotheek en Globe Museum
Met meer dan 7 miljoen verzamelingsobjecten is de Oostenrijkse nationale bibliotheek de grootste van Oostenrijk. De barokke pronkzaal van 20 meter hoog is een absoluut hoogtepunt.

KunstHausWien
Bonte kleurige vlakken en geen rechte lijnen. Een huis, dat niet volgens de normale normen gebouwd is. De voormalige meubelfabriek in het 3. Bezirk van Wenen is duidelijk te herkennen aan haar onconventionele bouwstijl: Friedensreich Hundertwasser gebruikte onregelmatige elementen uit glas, metaal, hout en keramiek in vele bonte kleuren en gaf het gebouw daarmee zijn eigen opvallende stijl.

Het Technisch Museum Wenen
De scheepsschroef werd uitgevonden door een Oostenrijker. Het Technisch Museum in Wenen toont modellen uit de geschiedenis van de techniek.

Wien Museum
Het Wien Museum biedt een breed spectrum aan verzamelingen en tentoonstellingen, varierend van de stadsgeschiedenis, tot kunst en mode uit de hedendaagse cultuur. Let op, het museum is tijdelijk gesloten.

Sigmund Freud Museum
Leer meer over psychoanalyse in het Sigmund Freud Museum, gevestigd in het huis waar Freud tientallen jaren heeft gewoond en gewerkt.

Ontdek Wenen op de fiets
Ontdek Wenen ook eens per fiets. Een speciaal sightseeing fietspad neemt jouw groep mee langs de beroemde Ringstraße, een pronkstuk van de voormalige monarchie. Of ga op pad met een gids en fiets langs de mooiste Jugendstilhuizen en opvallende architectuur, zoals het Hundertwasserhaus. Ook een tocht langs de oevers van de Donau, door Prater en Lobau behoort tot de mogelijkheden. Uitrusten kan in een van de vele fietsvriendelijke youth hostels en pensions, die in alle categorieën te vinden zijn. Om een fiets te regelen kan je terecht bij een van de vele fietsverhuur-ondernemingen.Een werkweek of stedentrip naar het culturele Wenen?


Zo'n buitenlandse schoolreis zelf organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. In de rubriek 'Cultuur- & Stedentrips' nemen reisprofessionals je veel werk uit handen, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die je snel krijgt terugbetaald bij de voorbereiding van je reis en op de bestemming. De gespecialiseerde touroperators vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips.
 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!