Turnhout Cultuurstad van Vlaanderen 2012

Schoolreis naar Turnhout, de Cultuurstad van Vlaanderen 2012


In 2012 is de viering dat Turnhout 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. Om de jarige een mooi geschenk te geven, verleende de Vlaamse overheid Turnhout bovendien de titel 'Cultuurstad van Vlaanderen'. Dat is dus dubbel feest. In 2012 worden in Turnhout en omliggende gemeentes vele culturele activiteiten gehouden. De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) 'Turnhout 2012' is de organisator van het feestjaar.

Ter ere van dit feestjaar worden ruim honderd evenementen georganiseerd. Dat doet vzw Turnhout 2012 niet alleen, want ook andere bekende organisaties besteden ruim aandacht aan het feestjaar van Turnhout.

Missie
Turnhout 2012 is geen feest dat als een emmer over de bevolking wordt uitgegoten, integendeel. Duurzaamheid en participatie staan centraal. Het feestjaar ‘Turnhout, Cultuurstad van Vlaanderen 2012’ zal eindigen in december 2012, maar de effecten moeten nog lang daarna merkbaar zijn. Het feest kan pas echt geslaagd worden genoemd als in 2012 initiatieven, ideeën en samenwerkingsverbanden worden opgestart met een blijvend karakter. ‘Turnhout 2012’ moet een dynamiek teweegbrengen die ook in 2020 nog merkbaar moet zijn. Om dat te helpen verwezenlijken heeft de ‘vzw Turnhout 2012’ veeleer een coördinerende dan een organiserende functie. De vzw organiseert in het feestjaar weliswaar enkele activiteiten, maar steunt en motiveert ook initiatieven van particulieren, groepen en verenigingen die in het feestjaar een evenement willen organiseren. Bovendien helpt de vzw Turnhout 2012 bij het opzetten van samenwerkingsverbanden en het ontwikkelen van projecten.

Cultuur voor jong en oud
Het culturele feest is er voor iedereen: voor jong en oud, voor experts en leken. De vzw ‘Turnhout 2012’ heeft daarom een zeer brede programmering. Alle denkbare vormen van kunst komen aan bod. Maar ook op diverse andere gebieden is er voldoende afwisseling in het programma. Er worden diverse massa- en intieme voorstellingen uitgevoerd door professionals en amateurs.

Thema
Het centrale thema voor Turnhout 2012 is 'Randland: Hartland'. Randland is een verwijzing naar de ligging van Turnhout aan de rand van het land. Deze afgelegen streek was bijzonder geschikt om daar vervuilende industrie, gevangenissen, een landloperskolonie en een 'zothuis' te plaatsen, wat het karakter van de regio bepaalde. Maar de ligging aan de rand biedt tevens andere unieke kansen. Ver buiten het centrum is er meer ruimte om te experimenteren, je kunt beter de mainstream ontwijken en de grenzen opzoeken. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: het woord 'Hartland' verwijst juist naar de centrale ligging van Turnhout. De Turnhoutse regio ligt te midden van steden als Breda, Tilburg, Eindhoven, Lier, Antwerpen en Leuven. Ook daardoor is Turnhout en omgeving een gebied met unieke perspectieven.

Herten
Het hert heeft voor Turnhout een speciale betekenis. Het staat op het wapenschild van Turnhout. Bovendien wordt in het plaatselijke dialect de woorden 'hard' en 'hart' ook als hert uitgesproken. Met deze kennis hebben ontwerpers iets bedacht. Ze ontwierpen een beeld waarin ze een hert en een hart verwerkten. Het 'hartenhert' wordt dan ook gebruikt als beeld voor de campagne 'Turnhout 2012'. Ook zijn er enkele varianten ontworpen: een hinde, een duo herten, een gestileerd hert. Je ziet ze hier en daar in de stad.

Een greep uit het aanbod voor scholen

De poorten van mijn dromen

Jongeren gaan aan de slag met hun dromen. Ze maken een toegangspoort naar hun visuele verbeelding. Dit doen ze aan de hand van echte deuren waarbij ze hun aspiraties de ‘vrije loop’ kunnen laten. Deze deuren bieden letterlijk een opening naar hun denkbeeldige universum.
Wie: Middelbare graad SASK. Organisator: Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout

Poker
Poker ontstond omstreeks 1820-1830 in de VS. In de tweede helft van de 19e eeuw begon het spel aan zijn opmars in het gokmilieu. Vanaf 2003 nam poker een steile klim en werd snel een wereldwijde hit. De expo brengt de geschiedenis van het spel en zijn Europese voorlopers.
Waar: in het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Straffe verhalen
Taalbad voor het middelbaar onderwijs. Werkboekje met scenario voor een bezoek en bijbehorende opdrachten – beschikbaar via www.turnhout2012.be. Het bezoek wordt voorbereid en begeleid door de leerkracht zelf.


Klassenuitje of een cultuurreis naar Turnhout organiseren?

De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!