Keulen, een boeiende stad voor een schoolreis aan de Rijn

Keulen, een boeiende locatie voor een cultuurreis aan de Rijn


Keulen is een ideale stad voor een buitenlandse schoolreistrip. Historie en modern wisselen elkaar af in deze meer dan tweeduizend jaar oude stad. Interessante musea, Romaanse kerken, kunst en design en natuurlijk de wereldberoemde gotische Dom van Keulen. In de stad kun je gebruik maken van diverse educatieve en actieve excursies. Je kunt met je groep overnachten in een hostel, maar ook bij gastgezinnen.

Beklim met je groep de Keulse Dom
Keulen is tweeduizend jaar geleden in de Romeinse tijd gesticht. Na een periode van bloei groeide de stad vanaf de Middeleeuwen uit tot één van de belangrijkste steden in Noordwest-Europa. Een van ‘s werelds grootste en mooiste kathedralen staat in Keulen. De Keulse Dom is het symbool van deze aan de Rijn gelegen stad. De eerste steen van dit gebouw is gelegd op 15 augustus 1248. Deze kathedraal biedt je een uitzicht over Keulen en is ruim 150 meter hoog. Het is een flinke klim met 533 traptreden, maar zeker de moeite waard. Eenmaal aan de top heb je een adembenemend uitzicht over Keulen.

Keulen: Eau de Cologne
Eau de Cologne is wereldberoemd. In 1709 richtte Johan Maria Farina de fabriek voor Kölnisch Wasser op, daarmee is het de oudste parfumfabriek ter wereld. Vanaf de 19e eeuw bracht het merk een betaalbare variant van Eau de Cologne op de markt, dit deden ze vanuit het huis Glockengasse 4711. Sindsdien is Eau de Cologne 4711 een feit. Parfumhuis 4711 is de bekendste winkel in Keulen waar je eau de cologne kunt kopen.

Alltstadt
Maak eens een rondleiding met je groep door de typisch Duitse Alltstadt, de oude stadskern, tevens oudste wijk van Keulen, aan de oevers van de Rijn. Je hebt er kleurrijke huizen, Romaanse kerken en gezellige barretjes. Struin door de nauwe straatjes met sfeervolle winkeltjes en restaurants. Vanaf november wordt hier de bekende grote Kerstmarkt van Keulen gehouden.

Ludwich Museum
Wil je met je groep van moderne kunst genieten? Ga dan eens naar het Ludwich Museum. Het museum heeft de grootste tentoonstelling met werk van Picasso in Duitsland. Daarnaast zijn er interessante tijdelijke exposities, zoals die van David Hockney. De museumwinkel heeft verrassende souvenirs en hebbedingen.

Schokoladenmuseum: lekker proeven
Bezoek met je groep het leuke Schokoladenmuseum. Dit museum staat een stuk buiten het centrum van de stad. Je krijgt informatie over de geschiedenis van chocola en je mag ook nog eens chocolade proeven.

Keulen verkennen
Met een Hop On Hop Off bus kun je ontspannen Keulen verkennen. Wanneer je iets interessants ziet, stap je uit. Ben je uitgekeken, dan kun je bij de volgende instapplaats de bus pakken en weer verder rijden. Maar ook te voet voel je de geschiedenis in het oude gedeelte van de stad met vele interessante musea. Je kunt verschillende stadstours boeken onder begeleiding van een ervaren gids.

Boottocht
Ook is een boottocht over de Rijn door Keulen een uitstekende manier om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te zien. Voor meer informatie over boottochten en rondleidingen in Keulen kun je ook altijd naar de plaatselijke VVV gaan, de Köln Tourismus. Hier kunnen medewerkers je (natuurlijk in het Duits, maar eventueel ook in het Engels) verder helpen met vragen over Keulen.

Romeins-Germaans Museum
Het Romeins-Germaans museum staat in Keulen letterlijk op de resten van een Romeinse stadsvilla uit de 3e eeuw. Dit museum is een van de belangrijkste musea van deze oude stad en werd geopend in 1974. Hier worden vele archeologische vondsten getoond en het museum geeft je een blik in de historie van de stichting van Keulen.

Dierentuin: Kölner Zoo
De Kölner Zoo, of voluit Zoologischer Garten Köln, is de dierentuin van de Duitse stad Keulen. In de tuin van ongeveer 20 hectare groot zijn circa 10.000 dieren van 700 verschillende soorten bijeen gebracht. De Kölner Zoo is vooral bekend vanwege de grote collectie primaten die er gehouden wordt. Deze grote dierentuin is een echte aanrader voor schoolgroepen.

Stadsmuseum Keulen: gratis
In de binnenstad van Keulen vind je het Stadsmuseum (Kölnisches Stadtmuseum) Keulen. In dit museum zijn mooie werken van Nederlandse en Duitse meesters, evenals een grote collectie moderne kunst. Daarnaast worden er verschillende tentoonstellingen georganiseerd over het Keulse Carnaval, het lokale Keulse Bier, de Eau de Cologne en andere dingen die typisch Keuls zijn. Zo geeft een bezoekje meteen een beter beeld van de stad en haar karakteristieken. Dit museum is gratis te bezoeken voor klassen, inclusief twee docenten.

Phantasialand
Ben je op zoek naar een actieve afsluiter? Op ongeveer 30 kilometer van Keulen ligt het pretpark Phantasialand waar de leerlingen zich helemaal kunnen uitleven. Phantasialand (zie foto) biedt vele attracties voor een dagvermaak. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de attracties in de themagebieden Alt Berlin, Chinatown, Fantasy, Mystery, Silver City Westernstad en Mexico.


Een werkweek of stedentrip naar Keulen

In de rubriek Cultuur- & Stedentrips nemen reisprofessionals met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, Keulse accommodaties, organisatoren en reisleiders je veel werk uit handen. Immers een culturele stedentrip zelf organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. De gespecialiseerde touroperators vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!