Europese Culturele Hoofdsteden 2014: Riga en Umea

Schoolreis naar de Europese Culturele Hoofdsteden 2014 Umeå en Riga


Umeå (Zweden) en Riga (Letland) zijn de nieuwe Culturele Hoofdsteden van Europa voor 2014. Sinds 1985 hebben meer dan 40 steden in Europa de naam Culturele Hoofdstad gedragen om de diversiteit en rijkdom van de Europese cultuur in het zonnetje te zetten.

Waar moderniteit en historie elkaar vinden
Riga is de hoofdstad van Letland en de grootste stad van de Baltische staten. De geschiedenis van Riga gaat meer dan 800 jaar terug en elke eeuw heeft zijn sporen nagelaten in de architectuur van de stad. De centrale ligging in het Oostzeegebied maakt de stad een belangrijk cultureel, industrieel, commercieel en financieel centrum.

De voormalige viceburgemeester van Riga en EP-lid, Inese Vaidere (Europese Volkspartij) zegt over Riga: “Het is een stad waar moderniteit en historie elkaar vinden met art nouveau en moderne architectuur, werken van hedendaagse kunstenaars en meesterwerken van de grote kunstenaars uit het verleden.” Het historische centrum van Riga met zijn art nouveau-architectuur is geclassificeerd als UNESCO Werelderfgoed.

In 2014 zal Riga ook het centrum van de koormuziek zijn omdat er ‘s werelds grootste korenwedstrijd zal plaatsvinden: de ‘World Choir Games’. Festivals zoals de museumnacht en de witte nachten worden zeer gewaardeerd door het publiek. Riga biedt ook een veelheid aan culturele evenementen voor jongeren.

Meer culturele uitwisselingen
De laatste keer dat een Zweedse stad Culturele Hoofdstad was, was in 1998 met Stockholm. Umeå ligt meer dan 600 kilometer ten noorden van Stockholm. Het is een universiteitsstad met 34.000 studenten en de stad speelt een belangrijke rol in het Zweedse wetenschappelijk onderzoek. Het doel van de stad als Culturele Hoofdstad is om de Europeanen met Noord-Zweden kennis te laten maken en om het aantal culturele uitwisselingen tussen Umeå en de rest van Europa te vergroten.

In de vroege jaren zeventig kreeg de pas afgestudeerde journalist, thans EP-lid, Göran Färm (Socialisten & Democraten) zijn eerste baan in Umeå bij de plaatselijke krant. Aanvankelijk maakte hij zich zorgen door zich 'zo ver van de bewoonde wereld' te bevinden maar hij besefte al snel dat er veel te zien, te ervaren en te schrijven was in deze jonge en bruisende stad. 'Sindsdien ben ik vaak terug geweest naar de universiteit, het Science Park Uminova en het artistieke campus - een uniek cluster van programma’s en activiteiten op cultureel gebied. Het is zeer verheugend dat veel hiervan werd gerealiseerd dankzij de Europese samenwerking en EU-financiering.'


Op werkweek naar het noorden?

Een goede studiereis naar Umeå en/of Riga organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!