Krakau, de parel in de Poolse kroon

Schoolreis naar Krakau, de parel in de Poolse kroon


Krakau wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. Het is een prachtige stad voor een werkweek of stedentrip. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen aan de oever van de rivier Wisla, de koningin van de Poolse rivieren. Krakau was ooit de hoofdstad van het land. De binnenstad ervan staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Jaarlijks ontvangt de stad talloze bezoekers vanuit de gehele wereld.

Het groene park Planty, de stadsring, ligt rondom het centrum. Een ontspannende wandeling wordt zo gemakkelijk gecombineerd met een flinke snuf cultuur. In de Oude Stad kun je een rondleiding krijgen in de Universiteit van Jagiellonia. Ook Wawel met het Koninklijk Kasteel, de Kathedraal en de Drakengrot, behoren tot de bekendste en mooiste plekken van Polen en moet je absoluut bezoeken.

Alle wandelroutes door de Oude Stad leiden naar de Lakenhal: de 16e eeuwse markthal met nog steeds bestaande koopmanskraampjes waar een allerhande aan souvenirs voor thuis te verkrijgen is. Op de eerste etage bevindt zich de Galerij van Poolse Kunst uit de 19e eeuw en onder het marktplein zijn enorme ondergrondse ruimtes te bezoeken met daarin een schat aan kennis over het verleden van Krakau en zijn relaties met Europa. Hier is ook een multimediaal museum dat uniek is in zijn soort. Je loopt er door het Krakau van de Middeleeuwen, inclusief nog goed bewaarde graven.

Boottocht op de Wisla
Deze boottocht is een ontspannen manier om tijdens je schoolreis Krakau te verkennen vanaf de rivier de Wisla. De één uur durende boottocht is mogelijk van maandag tot en met zaterdag in de maanden mei tot en met september.

De wijk Kazimierz: hip en populair
Aan de oude binnenstad van Krakau grenst de wijk Kazimierz, die ooit een aparte stad was, en waar van de 14e tot de 19e eeuw voornamelijk Joden woonden. De wijk met haar Joodse historie, de oude synagogen en Remuh, de oudste Joodse begraafplaats voor onder meer rabbijnen, is tegenwoordig een pelgrimsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld. Voor bewoners en toeristen is Kazimierz vooral een hippe en populaire spot met vele clubs, pubs, restaurants en vodkabarren met shotjes voor een paar zloty.

Fascinerende excursies in de omgeving van Krakau
Krakau en de directe omgeving van de stad hebben leerlingen zeer veel te bieden. Krakau is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor fascinerende dagtrips. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving behoren de zoutmijn van Wieliczka, het voormalige Duits naziconcentratie-en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, het Tatragebergte en Zakopane, wel ‘de hoofdstad van de Tatra’ genoemd.

Auschwitz-Birkenau
Ten westen van Krakau (op circa 70 km afstand) ligt Oswiecim. De Duitse naam Auschwitz is besmet vanwege het concentratiekamp dat de nazi’s daar hadden gevestigd. Het was hun grootste vernietigingskamp. Meer dan anderhalf miljoen Joden, homoseksuelen en zigeuners uit heel Europa zijn hier in de gaskamers om het leven gekomen. Het complex bestaat uit barakken (zie foto), prikkeldraadversperringen en wachttorens. In het museum worden de verschrikkingen van Auschwitz bijna voelbaar. Het opschrift boven de ingang van het kamp doet wrang aan: 'Arbeit macht frei'. Een indrukwekkend bezoek.

De Wieliczka zoutmijn
De Wieliczka zoutmijn is een populaire attractie. De mijn is zeker 700 jaar oud en nog steeds in bedrijf. Het betreft een van de grootste zoutmijnen ter wereld. Tientallen meters onder de grond loop je door gangen die grotere ruimten met elkaar verbinden en waar figuren zijn uitgehouwen in het zout. Een van de ruimtes is een ondergrondse kerk waar paus Johannes Paulus II een keer de mis heeft opgedragen. De Wieliczka zoutmijn is gelegen op circa 15 km van Krakau en een bezoek meer dan waard tijdens de werkweek.

Avontuurlijke activiteiten
Voor meer avontuur kunnen de leerlingen zich uitleven in het Waterpark met klimwanden, glijbanen en sauna’s. Ook mogelijk zijn een dagje raften in houten kajaks op de Duna jec Rivier die door het prachtige Pieniny National Park loopt of de Tatra Mountains beklimmen met de kabelbaan. Bezoek de bergstad Zakopane voor een prachtig uitzicht.


Een werkweek of stedentrip naar het fascinerende Krakau?


Zo'n buitenlandse schoolreis zelf organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. In de rubriek 'Cultuur- & Stedentrips' nemen reisprofessionals je veel werk uit handen, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die je snel krijgt terugbetaald bij de voorbereiding van je reis en op de bestemming. De gespecialiseerde touroperators vind je via www.werkweek.nl/cultuur-stedentrips.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!