Drenthe is ideaal voor schoolreizen en schoolkampen

Veelzijdig Drenthe is ideaal voor schoolreizen en schoolkampen


Drenthe is mooi, ruim en vol uitdaging. Deze provincie heeft prachtige Nationale Parken en natuur om te ontdekken. Het aantal schoolreisbestemmingen en locaties voor schoolkampen is in Drenthe groot en dat is natuurlijk belangrijk als je een meerdaagse uitstap maakt.

Drenthe heeft voor schoolgroepen vele bezienswaardigheden, musea, groepsaccommodaties en een bijzondere dierentuinen. Het is de meest dunbevolkte provincie van Nederland en staat bekend om haar natuur en hunebedden. De hoofdstad en tegelijkertijd de grootste plaats is Assen. Deze stad staat voornamelijk bekend om het Circuit van Assen, meest bekend van MotoGP TT Assen.

Hoogtepunten van Drenthe
Enkele hoogtepunten van de provincie zijn het Nationaal Gevangenismuseum, voormalig kamp Westerbork, een dierentuin en talrijke avontuurlijke actieve locaties zoals Pinokkio, Molecaten Outdoor en DX Adventurepark. Wil je van cultuur genieten, dan heeft Drenthe veel musea die een bezoek waard zijn. In de plaatsen Assen, Orvelte, Veenhuizen, Meppel, Roden, Eelde en Barger-Compascuum wemelt het van de leuke musea. Variatie genoeg dus voor een geslaagde schoolreis.

Kamp Westerbork
Een bezoek aan voormalig kamp Westerbork (zie foto) mag tijdens je uitstap. niet ontbreken. Op de historische plek van kamp Westerbork wordt het verhaal verteld van meer dan 100.000 mensen. Van vluchtelingen uit Duitsland die in de jaren dertig in het vluchtelingenkamp Westerbork werden ondergebracht en van Joodse Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit doorvoerkamp Westerbork werden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten.

Hunebedden
Echt bekend is de provincie om zijn hunebedden. Er zijn hier maar liefst 54 van deze historische bouwwerken van 5.000 jaar oud. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. In Drenthe vind je D1 tot en met D54 (D48 bleek toch geen hunebed en D33 is afgebroken). 47 van deze hunebedden vind je langs de Hunebedhighway van Zuidlaren naar Coevorden.

Koloniën Van weldadigheid
In totaal richt in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid zeven Koloniën op. Vier daarvan zijn voor armen die vrijwillig voor het Koloniebestaan kiezen. In de overige drie worden bedelaars en landlopers opgenomen. De onvrije koloniën zijn grote en dichtbevolkte gestichten, waar men dag en nacht onder bewaking staat. De bewoners zijn eigenlijk gevangenen. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Historische musea en monumenten
In Assen vind je het Drents Archief, het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Drenthe. Het bewaart de historische archieven van de provincie en is zeker een bezoek waard. Er in de Assen en gemeente meer dan honderd rijks- en gemeentelijke monumenten en een aantal oorlogsmonumenten.

Drukkerijmuseum Meppel
Het Drukkerijmuseum Meppel is gevestigd in een monumentaal pakhuis aan de Kleine Oever, midden in het oude historische centrum van Meppel. In het Drukkerijmuseum kun je kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van het schrift en het verdere verloop van hoe teksten in de loop der tijd werden vermenigvuldigd. Zoals het handzetten met loden letters en het machine zetten. Daarnaast worden er diverse druktechnieken zoals hoogdruk, steendruk, zeefdruk en offsetdruk gedemonstreerd.

Drenthe een geweldige ruime en gevarieerde provincie voor een geslaagde uitstap met schoolgroepen! Een goede tip voor tijdens je groepsreis of schoolreis is het huren van fietsen in een stad of het Nationaal Park. Dit is een leuke en sportieve manier om nog meer van de omgeving te zien tijdens je groepsreis Drenthe.


Een (meerdaagse) schoolreis organiseren naar het veelzijdige Drenthe?

Zo’n schoolreis/schoolkamp naar Drenthe organiseren kost heel veel tijd en vraagt specifieke kennis. Voor deze specifieke kennis en ervaring verwijzen we je graag naar o.a. GroepsNatuurkampeerterreinen, Landal GreenParks, Vakantiepark Witterzomer, Nivon Natuurvriendenhuizen en Europarcs (grens met Overijssel). In de rubriek Cultuur- & Stedentrips maak je kennis met Excalibur Tours, Diogenes Reizen, Huski Reizen en Keijman Reizen die je veel werk uit handen kunnen nemen, met hun netwerk aan accommodaties, natuurgidsen, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt bij de voorbereidingen van je reis en op de plaats van bestemming. Een compleet overzicht van gespecialiseerde touroperators (ook naar andere regio’s en steden) vind je via www.werkweek.nl/touroperators.


  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!