Werkweek naar Heuvelland

Bezoek de website

Kemmel, West-Vlaanderen Routebeschrijving


Bezoek de website
Slide 1 - Heuvelland
Slide 2 - Heuvelland
Slide 3 - Heuvelland
Slide 1 - Heuvelland
Slide 2 - Heuvelland
Slide 3 - Heuvelland

Heuvelland biedt volop mogelijkheden voor een onvergetelijke schooluitstap.


Wil je met je klas tachtig trappen neerdalen in de buik van de Kemmelberg en op ontdekking gaan in een ultrageheime bunker? Of verschansen jullie zich liever op 40m hoogte in de 320m lange Duitse loopgraven in Wijtschate? Wat het ook wordt, Heuvelland biedt volop mogelijkheden voor een onvergetelijke schooluitstap.

Commandobunker
Tussen 1952 en 1956 – in volle Koude Oorlog - werd in de buik van de Kemmelberg een oorlogsbunker gebouwd. Wat zich in die bunker – 18 m onder de grond – afspeelde, bleef lange tijd een goed bewaard geheim. Oorspronkelijk zou ze – bij een aanval van het Rode Leger - als NAVO zenuwknooppunt voor de Benelux worden gebruikt. Zover kwam het echter nooit. Tot midden de jaren '90 deed ze wel dienst als commandopost tijdens grootschalige oefeningen. Nu kan iedereen een kijkje nemen in de vele kantoren en lokalen waarvan enkele als museum zijn ingericht. De rest is nog zoals het in de jaren '50 was met alle toestellen, communicatiemiddelen en kaarten die toen werden gebruikt.

Bayernwald en de film Zero Hour
De Duitse loopgravensite Bayernwald in Wijtschate ligt op een hoogte van 40 meter en had hierdoor een grote militair-strategische waarde. Bayernwald is de enige Duitse site uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen met een unieke combinatie van een loopgravenstelsel (320m) met vijf bunkers en twee schachten. Combineer een bezoek aan Bayernwald met het bekijken van de film ‘Zero Hour’. Ze vertelt het verhaal van de mijnenslag van 7 juni 1917 bij Wijtschate – Mesen en vormt een goede introductie op een bezoek aan de Duitse site.

Combineer je bezoek aan Heuvelland met:
- Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’: kindvriendelijke bezoekerscentrum waar het landschap van de Kemmelberg wordt voorgesteld. Kom er ook meer te weten over het oorlogsverleden van Heuvelland in de permanente tentoonstelling "Landschap en oorlog: Het Heuvelland 1914-1918" met interactieve spelletjes voor kinderen!
- The Pool of Peace: grootste en bekendste krater (12m diep en 129m diameter) van de Mijnenslag van 7 juni 1917. Toegang gratis.
- Britse Lettenbergbunkers: de vier Britse bunkers in de Lettenberg – een zijheuvel van de Kemmelberg - werden in de lente van 1917 gebouwd. Je bereikt de bunkers via een wandelpad met informatiepanelen. Toegang gratis.
- Het verhaal van de prehistorie van de Kemmelberg in combinatie met de drie educatieve leskoffers. De koffers kunnen via “Bezoekerscentrum: Het Heuvelland – Toerisme Heuvelland” worden ontleend.

Openingstijden
Contactgegevens
Adres
St.-Laurentiusplein 1
B-8950 Kemmel
West-Vlaanderen, België
Telefoonnummer

+32 57 45 04 55

Email

Website Deel deze pagina
Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen en nieuwtjes!