Atlantikwall Centrum

Huisduinen, Noord-Holland Routebeschrijving


Slide 1- Atlantikwal Centrum
Slide 2- Atlantikwal Centrum
Slide 3- Atlantikwal Centrum
Slide 4- Atlantikwal Centrum

Atlantikwall centrum, Van ruïne naar Atlantikwall Centrum

 

Beladen Erfgoed
Wat ooit het Galgenveld van Huisduinen was, werd in de 2de Wereldoorlog door de Duitse bezetter ingericht als herstelwerkplek voor in Den Helder geplaatst geschut. In de jaren daarna is er weinig aandacht geweest voor dit beladen erfgoed. Eén van de gebouwen, het administratiegebouw, is in 2009 grotendeels afgebrand en heeft daarna als ruïne de jaargetijden getrotseerd.

Bombardementen
Den Helder heeft als stad zwaar geleden onder de 2de Wereldoorlog en werd zelfs de meest gebombardeerde plek van Nederland. Ook de bouw van de Atlantikwall heeft haar sporen nagelaten in de stad.

Herstel
De combinatie van beladen erfgoed en de daarbij behorende geschiedenis heeft geleid tot het opnieuw ontwikkelen van het administratiegebouw, daarmee is een unieke herbestemming gerealiseerd. In de ruïne is een nieuw bouwdeel geplaatst dat een expositie huisvest.

Expositie
De bezoeker van de expositie maakt kennis met de verschillende perspectieven uit de periode 1940 – 1945; men kan de ervaringen van Duitse soldaten aanhoren, maar ook van bewoners, getuige van een groot aantal bombardementen. Het Atlantikwall Centrum is een prima uitvalbasis voor bezoeken aan de overige objecten van de Atlantikwall in de Wadden.

Educatie
Het aangeboden lesprogramma op de website ”Wadden in Oorlog” is een prima voorbereiding op een bezoek aan het Atlantikwall Centrum.

Contactgegevens
Adres
R.W. van de Wintstraat 41
1789 BB Huisduinen
Noord-Holland, Nederland Educatie
Telefoonnummer

+31 (0)223 21 99 99

E-mail

Website
Beoordelingen & ervaringen

(0 beoordelingen)

Lees meer

Routebeschrijving

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!