Top restauratieproject van 'De slag bij Quatre-Bras' voor het Nationaal Militair Museum

Soesterberg, 15 november 2022


Top restauratieproject van 'De slag bij Quatre-Bras' voor het Nationaal Militair Museum


Het Nationaal Militair Museum (NMM) krijgt begin november het schilderij van ‘De slag bij Quatre-Bras’ uit 1818 door Jan Willem Pieneman in langdurig bruikleen van Koninklijke Verzamelingen (KV). Op het schilderij voert de jonge prins van Oranje Nederlandse troepen aan in gevecht met het leger van Napoleon bij Quatre-Bras in 1815. Het schilderij heeft een afmeting van ruim zes bij vier meter. 


De slag bij Quatre-Bras
De slag bij Quatre-Bras was een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis. Omdat het Nederlandse leger, onder leiding van de Prins van Oranje (later Koning Willem II), bij Quatre-Bras het gevecht aanging met het oprukkende leger van Napoleon, was er tijd voor de Brits/Nederlandse en Pruisische legers om zich voor te bereiden op de beslissende slag bij Waterloo twee dagen later. Daarmee kwam er een einde aan de napoleontische oorlogen die Europa 23 jaar lang gegijzeld hadden en kon het pas gestichte Koninkrijk der Nederlanden haar onafhankelijkheid behouden.

Presentatie in het NMM
Het schilderij bevat veel verwijzingen naar collectie en personen die in het museum een plek hebben. Het schilderij hing tot voor kort in Paleis Soestdijk. Vanwege de aanstaande renovatie van het Paleis ontstond de unieke gelegenheid het schilderij in het NMM tentoon te stellen. Het enorme schilderij wordt vanaf vandaag op zaal gerestaureerd en voor het publiek te bezichtigen.

Kijk voor meer informatie over bezoek, educatieprogramma’s en workshops voor groepen leerlingen uit het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs op www.werkweek.nl/nationaal-militair-museum. Het Nationaal Militair Museum staat op pagina 71 van het Nationaal Schoolreis Magazine (editienr. 61, najaar 2022). Afbeelding © Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!