Educatief jaarthema: 2023 Hanzejaar

Zwolle, 24 oktober 2023


2023 is het Hanzejaar


In 2023 wordt het Hanzejaar gevierd en staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van 800 jaar Hanzegedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze: het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en dat vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar is. De negen Oost-Nederlandse Hanzesteden Deventer, Hasselt, Kampen, Zwolle in Overijssel en Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hattem en Zutphen in Gelderland zijn stuk voor stuk bijzondere historische steden. Het zijn mooie levendige, welvarende steden met een rijke culturele traditie voor inwoners én bezoekers.

Tussen de twaalfde en zestiende eeuw ontwikkelde een aantal Nederlandse steden, vooral in het oosten van het land, zich tot belangrijke en welvarende handelscentra. Ze danken hun positie aan hun lidmaatschap van het Hanzeverbond. De Hanze is oorspronkelijk een samenwerkingsverband tussen kooplieden uit verschillende steden die dezelfde producten verhandelen. Door samen te werken kunnen zij de kosten drukken, gezamenlijk en daarom veiliger reizen, op grotere schaal inkopen of verkopen en zich als groep verzetten tegen beslissingen van machtige landheren. Dit netwerk was een samenwerkingsverband voor de Hanzesteden en de handelaren in deze steden. Rotterdam en Amsterdam waren tijdens de Middeleeuwen nog kleine dorpjes, de Hanzesteden in het oosten van Nederland hadden zich daarentegen al ontwikkeld tot machtige handelscentra.Het Hanzejaar 2023 wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de steden. Op het programma staan honderden Hanzeactiviteiten op het gebied van educatie, erfgoed, kunst, cultuur, muziek, sport en economie.

Via www.hanzejaar2023.nl kun je meer informatie vinden over de Hanzesteden en over de activiteiten t/m 32 december van dit educatieve themajaar.

(fotocredit ©MarketingOost: Deventer skyline, door Vincent Croce)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!