Column: 'Schoolreizen zijn van alle tijden, voor jong en oud!'

Leeuwarden, 23 januari 2024

'Schoolreizen zijn van alle tijden! Voor jong en oud'


Een (buitenlandse) schoolreis is vanuit onderwijskundig perspectief een prachtige manier om iets te leren. Het is fun, avontuurlijk, grensverleggend en tegelijkertijd leer je veel. Allereerst om uit het vertrouwde te breken, maar ook leer je bijvoorbeeld over wilde dieren, kastelen of andere landen. Ik herinner me nog hoe verbaasd ik was toen ik zag dat een muurtje van een halve meter hoog voldoende was om neushoorns vast te houden.

Schoolreizen gaan ver terug in de geschiedenis. In de 18e eeuw stuurden rijke mensen hun kinderen als onderdeel van hun opvoeding vaak naar andere Europese landen om zo met eigen ogen kennis te maken met het culturele erfgoed van Europa. In deze zogenaamde Grand Tour bezochten deze jongvolwassenen de oude steden van Italië en Frankrijk om kennis te maken met de bakermat van onze beschaving. Bij Stenden hebben we deze traditie in ere hersteld. Studenten kunnen namelijk een deel van hun studie op een campus in het buitenland volgen, bijvoorbeeld in Thailand of Zuid-Afrika. Dit zijn vaak de meest populaire vakken voor studenten, wat resulteert in contact met heel andere culturen.

En of het nu een schoolreis, Grand Tour of buitenlandse studiereis is, het zijn allemaal voorbeelden voor docenten hoe onderwijs allereerst pakkend en realistisch moet zijn. Kinderen gaan bijvoorbeeld graag naar een dierentuin, maar niet om te leren. Ze kijken en willen iets doen. Een onderzoek naar bijvoorbeeld bezoekersmotieven voor dierentuinen laat zien dat gezellig samenzijn een veel belangrijker motief is dan het leren. We zien de laatste jaren dan ook dat dierentuinen meegaan in deze ontwikkeling en steeds meer beleving aanbieden.

Veel plezier met het kiezen van de perfecte schoolreis. Laten we hopen dat het de scholieren inspireert om later veel op reis te gaan en kennis te maken met heel veel andere culturen.

Tjeerd Zandberg


Werkweek.nl heeft de afgelopen 25 jaar vele redactionele bijdragen gekregen van ministers, staatssecretarissen, Europarlementariërs en toerisme experts. Zij onderschrijven allemaal het nut van een schoolreis. Door de val van het Nederlands kabinet hebben de huidige demissionaire vertegenwoordigers vorig jaar in de zomer niet de mogelijkheid gehad om een nieuwe column te leveren. Daarom belichten we voor een tweede keer de column van Tjeerd Zandberg.

Tjeerd Zandberg is één van de ‘toerisme experts’ van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van Stenden Hogeschool. Als onderzoeker is hij gespecialiseerd in data analyse en hospitality management. Ook deelt Tjeerd zijn kennis met studenten van Stenden’s Hotel Management School als hun docent.

 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!