Schoolreizen naar Engeland na de Brexit

Brussel, 29 augustus 2019

Schoolreizen naar Engeland na de Brexit


Het VK liet op 29 maart 2017 officieel weten de Europese Unie te gaan verlaten volgens de Artikel 50-procedure, die twee jaar in beslag neemt maar ook verlengd kan worden Tijdens deze periode maken het VK en de EU afspraken over de voorwaarden voor de terugtrekking van het VK uit de EU. En over de vorm van hun toekomstige relatie. In 2018 hebben de 27 blijvende EU-landen en de Britse regering besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019.


Schoolreizen naar het VK zijn nog steeds populair en daarom zetten we even de belangrijkste vragen en antwoorden op rij.


Wat zijn de gevolgen voor schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?
Bij een Brexit met deal komt er een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tot die tijd is er in ieder geval vrij verkeer van personen en goederen. Bij een no-deal Brexit is het Verenigd Koninkrijk (VK) verantwoordelijk voor het nationale beleid rondom vrij verkeer van personen en goederen.

Vrij verkeer personen en goederen met deal
Tijdens de overgangsperiode verandert er niets rondom het vrije verkeer van personen en goederen, wel wordt er verder onderhandeld over dit beleid.

Vrij verkeer personen en goederen zonder deal
Bij een no deal is het VK verantwoordelijk voor de uitvoering van het nationale beleid over vrij verkeer van personen en goederen.

Heb je na de Brexit een paspoort nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk?
Ja, je hebt nu ook al een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig voor een bezoek aan de landen van het Verenigd Koninkrijk (VK), namelijk Engeland, Schotland Wales en Noord-Ierland. Het VK maakt namelijk geen deel uit van het Schengengebied. Bij een no deal wordt vanaf 1 januari 2021 een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd om het VK mee in of uit te reizen.

Deal
Na de Brexit komt er mogelijk een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. De overgangsperiode is een onderdeel van het terugtrekkingsakkoord waar de Europese Unie (EU) en het VK over onderhandelen. Tijdens deze overgangsperiode blijven de EU-regels in het VK nog gelden. De nationale identiteitskaarten van EU-burgers als document om het VK mee in of uit te reizen, blijven geldig. Ook kunnen EU-burgers nog tenminste 5 jaar na het einde van de overgangsperiode op een identiteitskaart naar het VK reizen.

No deal
Als de EU en het VK er niet in slagen een terugtrekkingsakkoord te sluiten, gaan de hierboven genoemde afspraken niet door. Het VK heeft aangegeven dat EU-burgers in dat geval tot 1 januari 2021 met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK kunnen in- of uitreizen. Dat betekent dat je tot die datum ook met een geldige identiteitskaart van Nederland naar het VK en terug kunt reizen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. Je hebt dan een geldig paspoort nodig.

Heb je na de Brexit een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?
Nee, Nederlanders en Belgen met een EU-paspoort hebben na de Brexit voorlopig geen visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Bij een deal
Als er een deal wordt gesloten, komt er na de Brexit een overgangsperiode tot 1 januari 2020. In deze periode verandert er niets voor het reizen als je vanuit Nederland of België naar het Verenigd Koninkrijk reist. Dus je hebt dan ook geen visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Je moet wel een EU-paspoort hebben. Na de overgangsperiode is er een nieuwe situatie. Over deze situatie wordt de komende tijd onderhandeld.

Bij een no deal
Als er geen deal wordt gesloten, hoef je als Nederlander en Belg met een EU-paspoort geen visum aan te vragen voor een kort verblijf (3 maanden) in het Verenigd Koninkrijk. Als er na de Brexit een akkoord (deal) komt, dan verandert er voorlopig niets bij grenscontroles. Na een no deal kunnen paspoortcontroles van Britten langer duren.

Voor een uptime update van de stand van zaken verwijzen wij je naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken. Natuurlijk helpen alle gespecialiseerde touroperators met schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk jou ook graag verder!
 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!