Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering

Den Haag, 24 september 2019


Schoolreis uitgelezen moment voor internationalisering


Met de klas een paar dagen naar Rome of Londen. Het zorgt voor onvergetelijke herinneringen. Leerlingen maken kennis met andere culturen, talen en eetgewoonten. Waarom is internationalisering zo belangrijk? En hoe zorg je er inhoudelijk voor dat de schoolreis een échte internationale ervaring wordt?

Een goede beheersing van het Engels is inmiddels een van de basisvaardigheden die nodig zijn om een plek op de arbeidsmarkt te kunnen verwerven en om als (wereld)burger te kunnen functioneren. Internationale ervaringen vergroten de taalvaardigheid, maar het gaat om meer dan alleen de talen. Het verbetert ook de zelfstandigheid en de sociale vaardigheden van leerlingen. Internationale ervaringen geven leerlingen daadwerkelijk een bredere kijk op de wereld. En dat kun je dus al stimuleren via een schoolreis in het buitenland. Stuur de leerlingen met een opdracht op pad in het centrum van een stad, laat ze communiceren in het Duits, Frans, Spaans of Engels tijdens hun reis. Ook het laten overnachten in een gastgezin draagt daaraan bij.

Waarom internationalisering?
Ook na de middelbare school zijn er genoeg manieren om internationale ervaringen op te doen. Denk bijvoorbeeld aan een studie, stage of tussenjaar in het buitenland. Studenten kunnen ervoor kiezen om de volledige of een gedeelte van hun studie in het buitenland te doen.

Wat levert dat op? Het is allereerst goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Er moet een hoop geregeld worden om jezelf te kunnen redden in een nieuwe omgeving. Maar na een verblijf in het buitenland komen de meeste jongeren sterker, wijzer en zelfstandiger terug. Mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond zijn beter in het bedenken van creatieve oplossingen. Ten tweede doen mensen op die manier internationale vaardigheden op. Door in een andere cultuur te verblijven, leer je die beter kennen, maar ook word je je meer bewust van je eigen cultuur. Je wordt flexibeler in de omgang met andere mensen en opener naar anderen toe. Ook leer je natuurlijk een andere taal veel beter spreken.

Leerlingen met internationale ervaring kunnen later misschien makkelijker een opleiding in het buitenland volgen die je in Nederland niet hebt. Of studeren aan een topinstelling in het vakgebied van hun keuze. Zo leren ze om vraagstukken vanuit een internationale context te benaderen en krijgen een bredere blik op hun vakgebied. Iedereen die een langere periode in een ander land verblijft, bijvoorbeeld voor een stage, een deel van de studie, of een tussenjaar, leert dat land kennen als inwoner, in plaats van toerist. Bovendien is een buitenlandervaring positief voor het CV; werkgevers weten dat een persoon die een tijd in het buitenland heeft doorgebracht het aankan om een tijd op zichzelf aangewezen te zijn en naar alle waarschijnlijkheid een internationale blik heeft ontwikkeld.

Internationaliseren in eigen land
Om in aanraking te komen met andere culturen, hoeven leerlingen echt niet altijd de grens over te gaan. Onze eigen samenleving wordt ook steeds internationaler, met meer culturen en expats die zich hier vestigen. Leerlingen en studenten kunnen in dit verband de nodige competenties opdoen op de eigen school, in een leerbedrijf of tijdens de studie. Zo doen bijvoorbeeld veel studenten van het mbo in de regio Eindhoven stage bij een van de internationale bedrijven die zich in de regio Brainport hebben gevestigd.

Internationalisering is voor iedereen. Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, heeft dan ook als ambitie dat élke leerling en student een internationale ervaring opdoet. Om ervoor te zorgen dat alle jongeren internationaal competent hun studie afronden is Internationalisation at Home een belangrijk instrument. Nuffic biedt leraren/docenten de nodige tools en trainingen om hun leerlingen en studenten internationale vaardigheden op te laten doen, zoals stagelopen bij een internationaal georiënteerd bedrijf in de regio, gastcolleges volgen van iemand uit het buitenland en tweetalig onderwijs volgen. Ook coördineert Nuffic verschillende netwerken waarin scholen met en van elkaar kunnen leren over internationalisering in de les.

eTwinning
Maar niks werkt zo goed als daadwerkelijk in contact komen met mensen uit andere culturen. Ook daarvoor hoef je niet per se je klaslokaal uit. Via eTwinning kun je in contact komen met leerlingen en studenten uit dertig verschillende Europese landen. Via de beveiligde online omgeving van eTwinning kun je samenwerken met andere scholen aan projecten via e-mail, video en Skype. Als het contact goed is, kan er via een Erasmus+ beurs toch een fysieke uitwisseling worden geregeld. Of je leerlingen/studenten nu de wijde wereld in trekken, of thuisblijven, internationalisering zorgt ervoor dat ze straks klaar zijn om in een internationale omgeving te leven en te werken.

Met speciale dank aan Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. De ambitie van Nuffic is dat iedere leerling en student internationale ervaring opdoet. Want waar werelden samenkomen, ontstaan de mooiste dingen. Check voor meer informatie www.wilweg.nl

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!