Leerlingen leren te weinig over klimaat en duurzaamheid

Den Haag, 7 november 2023


Leerlingen leren te weinig over klimaat en duurzaamheid


Middelbare scholen in Nederland geven niet genoeg aandacht aan duurzaamheid. Zo vindt ruim een kwart van hun leerlingen dat zij onvoldoende leren over het belang van klimaat en duurzaamheid. Ook stelt 36 procent van hen dat hun school actiever bezig moet zijn met duurzaamheid. Dit blijkt uit onderzoek van Museon-Omniversum onder 481 middelbare scholieren van 12 tot en met 15 jaar oud.

Op middelbare scholen zitten vooral leerlingen die zich geen leven meer zonder internet kunnen voorstellen. Deze generatie, ook wel Gen Z’ers genoemd, is opgegroeid met de telefoon en tablet in de hand, wat ze echte digital natives maakt. ‘Gen Z’ers zijn over het algemeen erg betrokken zijn bij het klimaat’, zegt Peter de Haan, directeur van het Haagse Museon-Omniversum. ‘Bovendien zijn ze meestal goed geïnformeerd en maatschappelijk kritisch. Je kunt ze bereiken door in te spelen op hun interessegebieden en concrete informatiebehoeften. Als school moet je daarin je verantwoordelijkheid nemen, zeker omdat deze leerlingen het gros van hun tijd bij jou doorbrengen.’

Bijna de helft van de ondervraagde leerlingen vindt school de belangrijkste plek om over het klimaat en duurzaamheid te leren. Naast school krijgen ze informatie o.a. thuis, via de media en bijvoorbeeld tijdens een privé uitstap naar een museum. Zo’n 41 procent van de respondenten op een school organiseert weleens een leerzaam schooluitje over duurzaamheid. Toch is dit niet genoeg voor een kwart van de leerlingen: zij vinden dat er een apart vak ‘duurzaamheid en klimaat’ moet bestaan.

Bij Museon-Omniversum draait alles om de mens, de aarde en een duurzame toekomst

Bij Museon-Omniversum draait alles om de mens, de aarde en een duurzame toekomst. Met de programmering One Planet inspireren zij jong én oud om zich in te zetten voor een leefbare planeet voor iedereen. Het is dé plek waar je op een leuke manier ontdekt hoe de wereld in elkaar zit én hoe je zelf aan een betere wereld kunt bijdragen. In het museum maken leerlingen een ontdekkingstocht langs de 17 werelddoelen van de Verenigde Naties. Daarna beleven ze in het koepeltheater een spectaculaire grootbeeldfilm op een koepelscherm zo groot als een twee tennisvelden.

Bekijk voor meer informatie over een museumbezoek www.werkweek.nl/educatie/museon-omniversum of pagina 31 van het magazine Werkweek 2023/2024.

Wil je meer weten over het door Panelwizard gehouden onderzoek? Ga dan naar www.museon-omniversum.nl/nieuwsitem/een-op-vier-middelbare-scholieren-leert-te-weinig-over-klimaat-en-duurzaamheid


  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!