Volledige Nachtwacht voor het eerst in 300 jaar te zien

Amsterdam, 1 juli 2021


Volledige Nachtwacht voor het eerst in 300 jaar te zien


Voor het eerst in ruim 300 jaar is De Nachtwacht in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm in het Rijksmuseum te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken. Deze zijn tijdelijk rondom het wereldberoemde schilderij van Rembrandt gemonteerd. De reconstructie wordt de komende maanden aan het publiek getoond in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum.
‘De Nachtwacht zoals deze in het Rijksmuseum te zien is zit in het collectieve geheugen gegrift. Dankzij deze reconstructie zien we dat de compositie die Rembrandt schilderde nog veel dynamischer was. Het is geweldig nu met eigen ogen De Nachtwacht te kunnen ervaren zoals Rembrandt het bedoeld heeft.’, aldus Taco Dibbits (hoofdirecteur Rijksmuseum).

Onderwijs
In het Rijksmuseum komt lesstof tot leven. Voor het voortgezet onderwijs, MBO, speciaal onderwijs en het universitair onderwijs heeft het ‘Rijks’ een op maat gemaakt programma. Zowel in het museum als ook online in de klas. Meer informatie over een bezoek (incl. gratis busvervoer) lees je via www.rijksmuseum.nl/nl/onderwijs


(© Fotocredit Rijksmuseum Reinier Gerritsen, proefhanging)

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!