Jubileumjaar Paasheuvelgroep: 100 jaar jeugd- en schoolkampen

Vierhouten, 28 juni 2022


Jubileumjaar Paasheuvelgroep: 100 jaar jeugd- en schoolkampen


In 1918 werd de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) opgericht met als doel om de arbeidersjeugd samen te laten komen en verder te ontwikkelen. Om dit mogelijk te maken kocht de AJC een aantal jaar later, op 2 juli 1922 , een heuvel in Vierhouten. Twee weken later vond het allereerste tentenkamp plaats en is de reis van de huidige Stichting Paasheuvelgroep echt begonnen.

Inmiddels bestaat de stichting uit 9 locaties en 35 groepsaccommodaties door heel het land. Jaarlijks overnachten circa 62.000 gasten op de locaties, voornamelijk kinderen op jeugd- of schoolkamp.

‘Het mooie is dat de verhalen van toen en nu nog steeds hetzelfde zijn. De vriendschappen die ontstaan, de plezierige kampbelevingen van scholieren, dat spannende avontuur in het bos of op de heide en het zelfvertrouwen dat kinderen opdoen tijdens een kamp.’, aldus Peter Verdaasdonk, directeur van Stichting Paasheuvelgroep.

‘Natuurlijk zijn de tijden wel wat veranderd, de accommodaties zijn in de loop van de jaren veranderd en de organisatie van het kamp zelf ligt niet meer bij de stichting. Waar de AJC destijds hun visie op de maatschappij mee wilde geven tijdens het kamp zijn de groepen van nu enorm divers in achtergrond. De inhoud van het programma ligt echt bij de groep zelf. ‘Wat echter gelijk is gebleven is dat het voor elk kind spannend is om voor het eerst midden in het bos te zijn, om zonder je ouders op pad te zijn en te moeten vertrouwen op jezelf en je klasgenoten. Het kamp is nog steeds een belangrijk moment.’

De officiële opening van het jubileumjaar zal 2 juli plaatsvinden in Vierhouten op exact dezelfde heuvel waar 100 jaar geleden het eerste kinderkamp plaats vond.

Groepsovernachtingen voor onderwijs
Bij Stichting Paasheuvelgroep houden ze van blije gezichten, van lekker samen zijn in een mooie natuurlijke omgeving. Als de mobiele telefoon even plaats maakt voor echte ‘analoge’ aandacht en herinneringen voor het leven ontstaan. Zij geloven in het traditionele schoolkamp, maar wel in een hedendaags jasje.

Klik hier voor een aantal locaties van Stichting Paasheuvelgroep. De Paasheuvelgroep staat op pagina 9 van het magazine Werkweek 2021/2022.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!