Het unieke Waddengebied staat op zichzelf

Waddeneilanden, 2 april 2019

Het unieke Waddengebied staat op zichzelf


Naast vele andere prachtige gebieden zijn de Waddeneilanden erg populair voor schoolkampen, is onze ervaring. Dat geldt zowel voor het primair als het secundair onderwijs.

Het Waddengebied is een heel bijzonder natuurgebied; uniek in de wereld. Eb en vloed beïnvloeden de eilanden met zand en water. Het gebied strekt zich uit tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken, heeft een lengte van 500 km en een breedte van gemiddeld 20 km. Ongeveer vijftig eilanden beschermen als kralen aan een ketting de ondiepe Waddenzee. De ketting begint met de vijf Nederlandse Waddeneilanden, met elk een eigen karakter en sfeer.

Op kamp naar een Waddeneiland
Meestal worden de leerlingen per auto en boot naar een van de eilanden gebracht. Daarna fietsen ze met de eigen groep naar een groepsaccommodatie. Schoolkampen vinden meestal plaats aan het begin of eind van een schooljaar. Door hun veelzijdige karakter zijn de Waddeneilanden geliefd voor schoolkampen. Zee en land en de vrijheid van een eiland bieden veel mogelijkheden voor boeiende en leerzame activiteiten. Een ideale mix voor een meerdaagse uitstap.

Getijden
De Waddenzee zit vol met leven. Twee keer per dag brengt de vloed Noordzeewater aan land. Het zeewater is rijk aan sediment en plankton, waarvan het meeste bij eb in het zand achterblijft. Ook warmt het ondiepe water van de Waddenzee 's zomers snel op. Daardoor kunnen algen en zeewier hier snel groeien. Zij vormen de basis van een overvloed aan voedsel voor de dieren van de Waddenzee: talloze vissen, vogels en zeehonden.

De vijf eilanden
De vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland zijn: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Stuk voor stuk een bezoek waard. De eilanden hebben allemaal een eigen karakter. Op Texel kan je bijvoorbeeld op bezoek bij Ecomare, een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium en vogelopvang. Je leert heel veel over de natuur van de Waddenzee en Noordzee. Vergeet vooral niet het Juttersmuseum op Texel. Op Ameland moet je zeker, als educatieve aanvulling, de vuurtoren beklimmen. Veel Amelander boeren houden zich naast het boeren ook bezig met vissen, jagen en jutten. Dat zie je terug in de expositie in het museum dat uit twee delen bestaat: landbouw en jutten.

Sportieve activiteiten
De eilanden zijn bijzonder geschikt voor sportieve schoolkampen. Er zijn legio sportieve activiteiten die gedaan kunnen worden, zowel op het strand als daaromheen. Het is allemaal mogelijk. Je kunt natuurlijk alleen een accommodatie huren, maar bedenk dat veel van deze accommodaties een geheel schoolkamp kunnen verzorgen met excursies en andere activiteiten, zoals surfen, kitesurfen, longboarden, beachvolleybal en strandvoetbal. Maar je kunt ook voor een dropping of mini-golf kiezen.

Kampvuur
Verwonder je over de prachtige vuurtorens en breng een bezoek aan diverse musea die met het eilandenleven te maken hebben, zoals het wrakkenmuseum en het reddingsmuseum. Je kunt ook kiezen uit diverse interessante boottochten. Er is heel veel te doen en te beleven op de Waddeneilanden. Op sommige locaties mag je zelfs een kampvuur op het strand maken, een prachtige manier om het schoolkamp af te sluiten.

Overtochten naar de Waddeneilanden
De dubbeldeks veerboot van TESO bootdienst van Den Helder naar Texel (en vice versa) vertrekt eenmaal per uur vanuit Den Helder, 100 km ten noorden van Amsterdam. De boottocht duurt slechts 20 minuten.

De overtocht naar Vlieland wordt verzorgd door Rederij Doeksen. Deze rederij onderhoudt ook de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling. Dagelijks brengen de boten ‘Terschelling’ en de MS Friesland de vele passagiers, auto’s en fietsen van en naar het eiland.

Wagenborg Passagiersdiensten vervoert met haar veerboten ‘Oerd’ en ‘ Sier’ ieder schooljaar duizenden schoolreisbezoekers naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.
 

Nog overzichtelijker ingedeeld


Sinds een aantal schoolreisseizoenen plaatsen we schoolreisorganisaties op de Waddeneilanden in een aparte (online) rubriek. Dat hebben we gedaan op verzoek van veel scholen. Zo blijven de schoolreisbestemmingen in Nederland overzichtelijk. Om diezelfde reden hebben we Schoolreis.nl en het Nationaal Schoolreis Magazine altijd al in provincies ingedeeld. Om het nóg overzichtelijker te maken, vermelden we het Waddengebied nu ook als op zichzelf staand gebied. Online www.werkweek.nl/waddeneilanden
 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!