Culturele werkweek in Valencia of een uitwisselingsprogramma met scholen in Valencia

Valencia, 18 februari 2020


Culturele werkweek in Valencia of een uitwisselingsprogramma met scholen in Valencia


Spanje als land heeft ‘alles onder de zon’. Het is een aantrekkelijke bestemming voor een werkweek, en eigenlijk is er voor iedereen wel iets te bieden. Voor middelbare scholen is het een uitstekende bestemming, zeker als de werkweek gecombineerd wordt met het leren of verbeteren van de Spaanse taal, en gebruikt wordt voor ondersteuning van bijvoorbeeld de vakken kunst en cultuur, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie.

Waarom zou je Spaans leren?
570 miljoen mensen over de hele wereld spreken Spaans en het is de tweede taal, na Engels, die gebruikt wordt op het internet. Veel leerlingen willen Spaans leren, en ook in Spanje studeren, of stage lopen via een uitwisselingsprogramma zoals ERASMUS. Voor Nederlandse scholen die op zoek zijn naar samenwerking met Spaanse scholen, is het ook heel fijn om Spaans te leren. De Spaanse scholen op hun beurt kunnen veel leren van het Engels van de Nederlandse scholen.


'Onderdompeling in de Spaanse taal en cultuur'


Waarom Valencia?
Valencia is een moderne en aantrekkelijke stad die tegelijkertijd ook haar historische karakter heeft weten te behouden. De stad biedt een mengeling van architectuurstijlen. Het resultaat is een stad met een bijzondere sfeer, die openstaat voor nieuwe culturen, maar waar traditionele gebruiken ook in ere worden gehouden.

Valencia is een stad met meer dan 2.000 jaar geschiedenis en met een van de grootste historische stadskernen in Europa. Grieken, Romeinen en Moslims hebben hier eeuwenlang geleefd, en gelukkig is er veel cultureel erfgoed bewaard gebleven in de oude binnenstad.

Valencia is de derde grootste stad van Spanje, na Madrid en Barcelona, met 1 miljoen inwoners. Je merkt nauwelijks dat het zo’n grote stad is, vanwege de ligging aan zee met kilometerslange, brede stranden. Bovendien is het grote Turia park dat door de stad slingert in de drooggelegde rivier de Turia een enorme groene long, waar veel mensen fietsen, lopen en sporten. Het park herbergt La Ciudad de Las Artes y Ciencias (de stad van de Kunsten en Wetenschapen, 6 prachtige gebouwen van de Valenciaanse architect Calatrava) met onder andere een tropische botanische tuin, een zeeaquarium, een theater en een museum. Regelmatig zijn er openluchttentoonstellingen van moderne kunstenaars.

De stad werd in 2019 door Lonely Planet opgenomen in de top 10 van de meest interessante steden in de wereld om te bezoeken. Valencia was op deze lijst zelfs het hoogst geplaatste Europese bestemming.

Valencia bezit een van de mildste klimaten in Spanje (een gemiddelde jaartemperatuur van overdag meer dan 71º F – 22º C) zodat je bijna 8 maanden per jaar in de zee kunt zwemmen. De traditioneel sterke band met de zee werd in de afgelopen jaren nog meer versterkt door de grote zeilevenementen die hier plaatsvonden: de America’s Cup in 2007 en 2010. Het is een prima stad om allerlei watersporten te beoefenen. Tijdens een werkweek, die vooral gericht is op sportieve activiteiten, biedt Valencia alle mogelijkheden.

Albufera Nationaal Park, waar de paella-rijst vandaan komt
Albufera is een groot natuurpark van 21.000 hectare groot en ligt ten zuiden van Valencia. Naast een grote diversiteit aan planten, bomen en bloemen vind je hier het grootste zoetwatermeer van Spanje waar je een boottochtje over kunt maken. Ook wordt een groot deel van dit gebied gebruikt voor het verbouwen van rijst. Deze rijst wordt gebruikt voor de paella uit Valencia, die wereldberoemd is.


Internationaal onderwijs in Valencia


Internationalisering van het onderwijs wordt steeds belangrijker in Spanje, en er zijn veel scholen in Valencia die op zoek zijn naar uitwisselingsprogramma’s en samenwerking met scholen in het buitenland. Valencia telt twee grote universiteiten en bijna honderd duizend studenten. Valencia is een populaire bestemming voor studenten uit de hele wereld die hier een semester of academisch jaar komen studeren. Het is zelfs de tweede favoriete bestemming voor ERASMUS-studenten uit heel Europa.

Meer informatie over een schoolreis, taalcursus, studiereis, tussenjaar, plaatsing op een school of een uitwisselingsprogramma in Valencia vind je via www.werkweek.nl/spanish-language-connections en op pagina 12 van het magazine Werkweek 2019/2020.

 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!