Corona-update: schoolreis protocollen en richtlijnen

Apeldoorn, 31 mei 2021

Geweldig nieuws! Versoepelingen schoolreizen, schoolkampen, excursies en educatieve uitstappen

 

Nederland
Geweldig nieuws! De Nederlandse middelbare scholen mogen na een half jaar eindelijk weer openen en afgelopen vrijdag werd officieel bekend gemaakt dat na de buiten doorstroomlocaties zoals pretparken, groepsverblijven en dierentuinen vanaf aankomende zaterdag (5 juni) ook de binnen locaties zoals musea en zwembaden weer open mogen gaan. De meeste klimbossen en natuurparken hebben in april de poorten al heropend.

België
In België zijn daguitstappen voor álle leerlingen, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs (op voorwaarde dat de klasbubbel maximaal gerespecteerd blijft), sinds 15 maart opnieuw toegelaten. De Belgische onderwijsminister Ben Weyts besliste eerder dit jaar, samen met de onderwijspartners en in overleg met de virologen, dat met het oog op het welzijn van de jongeren deze versoepeling werd doorgevoerd.

De Belgische pretparken zijn sinds 8 mei heropend, dierentuinen & natuurparken sinds februari en een behoorlijk aantal musea zijn afgelopen december al gefaseerd open gegaan.

Bij de andere schoolreisbestemmingen (zoals binnenspeeltuinen en zwembaden) staan gezondheid en veiligheid van schoolbezoekers, overige gasten en medewerkers ook altijd voorop. Omdat zij vanzelfsprekend de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad hanteren en de verantwoordelijkheid nemen in het maatschappelijk belang zijn ze tot 9 juni nog heel eventjes gesloten.

Verder was er 28 april jl. goed nieuws! Het Overlegcomité besliste dat meerdaagse binnenlandse schoolreizen, projectweken en GWP’s vanaf 1 juni weer zijn toegestaan.

Voor gedetailleerde maatregelen op de schoolreisbestemmingen, groepsaccommodaties, touroperators en/of touringcarbedrijf neem je rechtstreeks contact op met de door jou gekozen organisatie(s).

Goed om te weten: schoolreisreserveringen zijn over het algemeen flexibel te annuleren of te verplaatsen en reizen per touringcar -ook met meerdere klassen aan boord- is weer toegestaan!Schoolreis 1.5
Veilig op stap met je groep


Protocollen
Achter de schermen hebben dagattracties en groepsaccommodaties samen met hun burgemeester, veiligheidsregio en, zo nodig, met een branchevereniging wederom toegewerkt naar een veilige (her)opening. Er zijn in Nederland en België volop protocollen ontwikkeld die passen binnen de corona 'COVID-19' richtlijnen van het Nederlandse RIVM of de Belgische Nationale Veiligheidsraad. Naast deze protocollen hebben organisaties aanvullende maatregelen getroffen die specifiek zijn opgesteld voor de attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er bijvoorbeeld voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels met inachtneming van de 1,5 meter. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘social distancing’ regels kan worden voldaan en in musea vinden aangepaste groepsrondleidingen plaats. Voor het vervoer van schoolreizen in en vanuit Nederland heeft de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) een protocol opgesteld.

Attractieparken – In Nederland hanteren alle aangesloten dagattracties van de ‘Club van Elf’ (Nederlands Grootste Dagattracties) het protocol ‘Veilig Samen Uit’. Belgoparks, de vereniging van Belgische attractieparken, heeft verschillende initiatieven i.s.m. de overheid, de Nationale Veiligheidsraad en verschillende experten om een veilig bezoek mogelijk te maken.

Buitenlandse cultuur- & stedentrips
De gespecialiseerde touroperators voor buitenlandse schoolreizen onderhouden nauw contact met elkaar, met agenten ter plaatse, met accommodaties en volgen het nieuws vanuit het RIVM, de reisbrancheorganisatie ANVR, Rode Kruis en Ministerie van Buitenlandse zaken op de voet. Uiteraard voorzien ze (vertrekkende) schoolgroepen van het laatste nieuws. De Belgische schoolreisspecialisten volgen het advies van de overheid, de Nationale Veiligheidsraad en verschillende experten op en op basis daarvan steeds hun acties zullen bijsturen of aanpassen waar nodig.

Schoolkampen - Ook groepsaccommodaties, jeugdherbergen, hostels en kamplocaties hebben achter de schermen hard gewerkt. Ze hebben volgens de richtlijnen van het RIVM en de desbetreffende veiligheidsregio coronamaatregelen getroffen die passen bij de huidige situatie. Per juli zitten de maatregelen tegen het coronavirus een schoolkamp in Nederland gelukkig niet in de weg. Op dit moment zitten de maatregelen tegen het coronavirus een schoolkamp -voor kinderen t/m 12 jaar- gelukkig niet in de weg. Er is in principe geen limiet meer op het aantal personen en voor het basisonderwijs hoeven leerlingen ook geen 1,5 meter afstand te houden. Voor gedetailleerde maatregelen, zoals de hygiëne bij gebruik van sanitair, keuken/catering of maatregelen voor slaapplekken van de volwassen begeleiders i.v.m. de 1,5 meter afstand, reserveringen, annuleringen, een gezondheidscheck, enzovoorts, neem dan rechtstreeks contact op met de door jou gekozen kamplocatie. Voor studenten- en studieverenigingen worden door het kabinet aanvullende voorwaarden gesteld. Studenten- en studieverenigingen zullen zich dus straks -als het stof is gaan liggen- wel aan deze voorwaarden moeten houden.

Touringcarbedrijven - Het laatste nieuws over de coronarichtlijnen van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het RIVM lees je op de coronapagina van KNV. De Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers heeft in samenwerking met het FCBO o.a. een video om een vlotte toepassing van het COVID-19 protocol gemaakt.

Richtlijnen vervoer schoolreizen
Voor scholen zijn er sinds vorige week veel minder beperkingen. Reizen per touringcar van A (school) naar B (schoolreisbestemming) is weer toegestaan -zelfs met meerdere klassen/groepen aan boord- en er geldt geen maximaal aantal passagiers in een touringcar! Natuurlijk gelden er nog wel coronarichtlijnen, maar kinderen t/m 12 jaar zijn uitgezonderd van de meeste coronaregels. Tussen de kinderen en de docenten/begeleiders wordt tijdens het vervoer zoveel als mogelijk afstand gehouden. De afstand tot de chauffeur blijft 1,5 meter; óók voor kinderen.

Coronarichtlijnen voor passagiers en begeleiders tijdens een schoolreis
- Zorg voor een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer (gezondheidscheck) per touringcar bij jouw vervoerder.
- Begeleiders dragen de hele rit een mondkapje (kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen).
- Schoolreizigers (kind/begeleider) met koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen mogen helaas niet mee in de bus.
- Iedereen houdt zich aan alle regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houd iemand zich niet aan de richtlijn(en), dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
- Schoolreizigers stappen in en stappen uit via de midden deur.
- Alleen de chauffeur gebruikt de vooringang van de bus.
- Schoolreizigers stappen één voor één in en stappen ook weer één voor één uit.
- Schoolreizigers lopen bij het instappen zover mogelijk door en ga dan pas gaan zitten.
- Schoolreizigers die het dichtst bij de uitgang zitten stappen als eerste uit.
- Begeleiders blijven bij het instappen en uitstappen minstens de door de overheid geadviseerde afstand van elkaar vandaan.
- Begeleiders lopen verder niet in de touringcar, zodat ze zo ver mogelijk afstand houden.
- Laat geen afval achter, met name gebruikte mondkapjes.

COVID-19 info
Meer informatie over de getroffen coronamaatregelen ter plaatse vraag je aan bij de door jou gekozen organisatie. Algemene informatie over COVID-19 vind je op de websites van het RIVM, Buitenlandse Zaken, de Belgische overheid, de Nationale Veiligheidsraad van België en de Duitse overheid.

- Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederlanders die reizen in het buitenland.
- De Rijksoverheid (NL): veel gestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs.
- Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming over het coronavirus COVID 19.
- Nationale Veiligheidsraad en de Belgische veiligheidsprotocollen.(© fotocredit: ElkeGroep.nl, het platform opgezet door de ondernemers zelf. Zoek op specifieke regio of stuur een vraag uit naar alle groepsaccommodaties. ElkeGroep.nl staat op pagina 21 van Werkweek 2020/2021.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!