Corona-update: buitenlandse schoolreizen, schoolkampen en excursies mogen weer (aangepaste schoolreis protocollen)

Apeldoorn, 14 september 2021

Geweldig nieuws! Buitenlandse schoolreizen, schoolkampen en excursies mogen weer


Nederland
Geweldig nieuws! De laatste drempels voor schoolreizen van de Nederlandse scholen zijn gelukkig weggenomen. De VO-Raad, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Outbreak Management Team (OMT) zijn allemaal positief over binnen- en buitenlandse schoolreizen.

Alle Nederlandse buiten doorstroomlocaties zoals pretparken en dierentuinen hadden sinds mei, de binnen locaties zoals musea, groepsverblijven en zwembaden sinds juni en de meeste klimbossen en natuurparken al sinds april de poorten heropend. Vanaf 25 september a.s. hanteren veel buitenlocaties geen verplichte looproutes meer en vervalt de 1,5 meter regel.

Over de buitenlandse schoolreizen en excursies waren de afgelopen periode nogal wat vragen op scholen, bij ouders en leerlingen hierover ontstaan. Het ministerie van OCW heeft recentelijk speciaal een document (Q&A’s buitenlandse reizen en excursies) opgesteld met antwoorden op vragen rondom buitenlandse schoolreizen en excursies vanwege de geldende coronaregels zoals het tonen van een negatief testresultaat of bewijs van volledige vaccinatie.


‘Laatste drempels schoolreizen weggenomen! VO-Raad, OCW, OMT, Nationale Veiligheidsraad en het Overlegcomité positief over schoolreizen!’


België
In België zijn daguitstappen voor álle leerlingen in het secundair onderwijs sinds 15 maart toegelaten. De Belgische onderwijsminister Ben Weyts besliste eerder dit jaar, samen met de onderwijspartners en in overleg met de virologen, dat met het oog op het welzijn van de jongeren deze versoepeling werd doorgevoerd.

De meeste Belgische binnenspeeltuinen en zwembaden zijn sinds juni heropend, de pretparken sinds mei, dierentuinen & natuurparken sinds februari en een behoorlijk aantal musea waren al sinds december gefaseerd open gegaan.

In april besliste het Overlegcomité dat meerdaagse binnenlandse schoolreizen, projectweken en GWP’s vanaf juni weer waren toegestaan en onlangs werd bekend gemaakt dat voor meerdaagse buitenlandse schoolreizen (door Vlaamse en Waalse scholen, behalve Nederlandstalige Brusselse scholen) binnen de Europese Unie vanaf 1 september er geen officiële coronabeperkingen meer gelden.

Voor eventuele gedetailleerde maatregelen op de schoolreisbestemmingen, groepsaccommodaties, touroperators en/of touringcarbedrijf neem je rechtstreeks contact op met de door jou gekozen organisatie(s).

Algemene informatie over COVID-19 vind je op de websites van het RIVM, Buitenlandse Zaken, de Belgische overheid, de Nationale Veiligheidsraad van België en de Duitse overheid.

- Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederlanders die reizen in het buitenland.
- De Rijksoverheid (NL): veel gestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs.
- Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming over het coronavirus COVID 19 en over 'versoepelingen in onderwijs'.
- Nationale Veiligheidsraad en de Belgische veiligheidsprotocollen.(© fotocredit: ElkeGroep.nl, het platform opgezet door de ondernemers zelf. Zoek op specifieke regio of stuur een vraag uit naar alle groepsaccommodaties. ElkeGroep.nl staat op pagina 21 van Werkweek 2020/2021.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!