Corona-update: schoolreis protocollen en richtlijnen

Apeldoorn, 11 mei 2021

Versoepelingen schoolreizen, excursies en educatieve uitstappen in België

 

Vanavond maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat de buiten doorstroomlocaties in Nederland zoals pretparken, dierentuinen, klimbossen en natuurparken –onder voorbehoud van het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames- op 19 mei weer open te gaan.

Gezondheid en veiligheid van schoolbezoekers, overige gasten en medewerkers staan bij alle schoolreisbestemmingen altijd voorop. Omdat ook binnen doorstroomlocaties (bijv. musea) de maatregelen van het RIVM hanteren en de verantwoordelijkheid nemen in het maatschappelijk belang blijven ze tot 26 mei helaas gesloten. Goed om te weten: schoolreisreserveringen zijn over het algemeen flexibel te annuleren of te verplaatsen.

In België was er woensdag 14 april goed nieuws voor de Belgische pretparken. Het Overlegcomité besliste dat vanaf 8 mei -indien de situatie het toelaat- de pretparken de deuren opnieuw mogen openzwaaien. De dierentuinen en natuurparken mochten sinds februari de deuren voor buitenactiviteiten openen en een behoorlijk aantal musea zijn afgelopen december al gefaseerd open gegaan. Voor de openingstijden van groepsbezoeken aan musea, dierentuinen, natuurparken en pretparken verwijzen wij u wederom rechtstreeks naar uw gekozen locatie.

Bij de andere schoolreisbestemmingen (zoals binnenspeeltuinen, indoor pretparken, groepsverblijven en zwembaden) staan gezondheid en veiligheid van schoolbezoekers, overige gasten en medewerkers ook altijd voorop. Omdat zij vanzelfsprekend de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad hanteren en de verantwoordelijkheid nemen in het maatschappelijk belang zijn ze momenteel gesloten.

Versoepelingen daguitstappen

De Belgische onderwijsminister Ben Weyts besliste afgelopen februari, samen met de onderwijspartners en in overleg met de virologen, dat met het oog op het welzijn van de jongeren een aantal beperkte versoepelingen mogelijk zijn vanaf 15 maart.

Voor álle leerlingen, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs, zijn vanaf 15 maart extra-muros daguitstappen opnieuw toegelaten, op voorwaarde dat de klasbubbel maximaal gerespecteerd blijft. Organiseer de klasuitstap zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer én maak tijdens de uitstap geen contact met andere mensen.

Voor specifieke informatie verwijzen wij je graag naar de gekozen schoolreisbestemming. Goed om te weten: schoolreisreserveringen zijn over het algemeen flexibel te verplaatsen.

 


Apeldoorn, 22 augustus 2020

De schoolreis: uitdaging en beloning


Dit is het jaar waarin we ervaren dat alles wat normaal was, zomaar verandert in een nieuw normaal. En dat de vrijheid waaraan we gewend waren, niet zo gewoon meer blijkt. We leren daarmee om te gaan en we leren dat bovendien heel snel. Dat geldt zeker ook voor de bestemmingen, waar veel schoolreizen naartoe gaan, voor de gespecialiseerde touroperators van buitenlandse school-, studie-, stage & taalreizen , voor de organisatoren van deze reizen en ook voor ons, het team van Werkweek. Want, waar iedereen het over eens is: een schooljaar zonder schoolreis is niet compleet. Dus zorgen we er samen voor dat er in het nieuwe normaal toch weer volop ruimte is voor dit absolute hoogtepunt van het schooljaar. We geven je hieronder daar waar mogelijk concrete tips en updates om flexibel in te spelen op veranderende situaties.

Juist nu, in een tijd waarin de fysieke afstand tussen mensen groeit, willen we dat wat we gemeenschappelijk delen, vasthouden. Voor alle kinderen is de herinnering die een schoolreis oplevert er een die je samen deelt en die een leven lang met je mee reist. Voor jullie als organisatoren zijn zowel de uitdaging als de beloning daarom nu misschien nog wel groter, dan ze voorheen waren. Wij hopen ons steentje bij te mogen dragen aan jullie succesvolle schoolreis met duidelijke en up-to-date informatie, praktische tips en natuurlijk vooral ook veel inspiratie.

Gezamenlijk werken we zo aan duizenden nieuwe gedeelde herinneringen!


Schoolreis 1.5
Veilig op stap met je groep


Protocollen
Achter de schermen hebben dagattracties en groepsaccommodaties samen met hun burgemeester, veiligheidsregio en, zo nodig, met een branchevereniging toegewerkt naar een veilige (her)opening. Er zijn in Nederland en België volop protocollen ontwikkeld die passen binnen de corona 'COVID-19' richtlijnen van het Nederlandse RIVM of de Belgische Nationale Veiligheidsraad. Naast deze protocollen hebben organisaties aanvullende maatregelen getroffen die specifiek zijn opgesteld voor de attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er bijvoorbeeld voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels met inachtneming van de 1,5 meter. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘socal distancing’ regels kan worden voldaan en in musea vinden aangepaste groepsrondleidingen plaats. Voor het vervoer van schoolreizen in en vanuit Nederland heeft de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) een protocol opgesteld.

Attractieparken – In Nederland hanteren alle aangesloten dagattracties van de ‘Club van Elf’ (Nederlands Grootste Dagattracties) het protocol ‘Veilig Samen Uit’. Belgoparks, de vereniging van Belgische attractieparken, heeft verschillende initiatieven i.s.m. de overheid, de Nationale Veiligheidsraad en verschillende experten om een veilig bezoek mogelijk te maken.

Buitenlandse cultuur- & stedentrips
De gespecialiseerde touroperators voor buitenlandse schoolreizen onderhouden nauw contact met elkaar, met agenten ter plaatse, met accommodaties en volgen het nieuws vanuit het RIVM, de reisbrancheorganisatie ANVR, Rode Kruis en Ministerie van Buitenlandse zaken op de voet. Uiteraard voorzien ze (vertrekkende) schoolgroepen van het laatste nieuws. De Belgische schoolreisspecialisten volgen het advies van de overheid, de Nationale Veiligheidsraad en verschillende experten op en op basis daarvan steeds hun acties zullen bijsturen of aanpassen waar nodig.

Schoolkampen - Ook bij groepsaccommodaties, jeugdherbergen, hostels en kamplocaties heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Afgelopen periode hebben kamporganisaties achter de schermen hard gewerkt. Ze hebben volgens de richtlijnen van het RIVM en de desbetreffende veiligheidsregio coronamaatregelen getroffen die passen bij de huidige situatie. Per juli zitten de maatregelen tegen het coronavirus een schoolkamp in Nederland gelukkig niet in de weg. Er is in principe geen limiet meer op het aantal personen en voor basis- en middelbaar onderwijs hoeven leerlingen ook geen 1,5 meter afstand te houden. Voor gedetailleerde maatregelen, zoals de hygiëne bij gebruik van sanitair, keuken/catering of maatregelen voor slaapplekken van de volwassen begeleiders i.v.m. de 1,5 meter afstand, reserveringen, annuleringen, een gezondheidscheck, enzovoorts, neem dan rechtstreeks contact op met de door jou gekozen kamplocatie. Voor studenten- en studieverenigingen zijn door het kabinet aanvullende voorwaarden gesteld. Studenten- en studieverenigingen zullen zich dus wel aan deze voorwaarden moeten houden.

Touringcarbedrijven - Het laatste nieuws over de coronarichtlijnen van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het RIVM lees je op de coronapagina van KNV. Check eventueel de live coronablog van KNV. De Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers heeft in samenwerking met het FCBO o.a. een video om een vlotte toepassing van het COVID-19 protocol gemaakt.

Richtlijnen vervoer schoolreizen
Voor scholen zijn er vanaf 1 juli veel minder beperkingen. Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te bewaren. Tussen de kinderen en de docenten/begeleiders wordt tijdens het vervoer zoveel als mogelijk afstand gehouden. De afstand tot de chauffeur blijft 1,5 meter; óók voor kinderen.

Coronarichtlijnen voor passagiers en begeleiders tijdens een schoolreis
- Zorg voor een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer (gezondheidscheck) per touringcar bij jouw vervoerder.
- Begeleiders dragen de hele rit een mondkapje (kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen).
- Schoolreizigers (kind/begeleider) met koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen mogen helaas niet mee in de bus.
- Iedereen houdt zich aan alle regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houd iemand zich niet aan de richtlijn(en), dan kan de chauffeur de toegang verbieden.
- Schoolreizigers stappen in en stappen uit via de midden deur.
- Alleen de chauffeur gebruikt de vooringang van de bus.
- Schoolreizigers stappen één voor één in en stappen ook weer één voor één uit.
- Schoolreizigers lopen bij het instappen zover mogelijk door en ga dan pas gaan zitten.
- Schoolreizigers die het dichtst bij de uitgang zitten stappen als eerste uit.
- Begeleiders blijven bij het instappen en uitstappen minstens de door de overheid geadviseerde afstand van elkaar vandaan.
- Begeleiders lopen verder niet in de touringcar, zodat ze zo ver mogelijk afstand houden.
- Laat geen afval achter, met name gebruikte mondkapjes.

COVID-19 info
Meer informatie over de getroffen coronamaatregelen ter plaatse vraag je aan bij de door jou gekozen organisatie. Algemene informatie over COVID-19 vind je op de websites van het RIVM, Buitenlandse Zaken, de Belgische overheid, de Nationale Veiligheidsraad van België en de Duitse overheid.

- Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederlanders die reizen in het buitenland.
- De Rijksoverheid (NL): veel gestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs.
- Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming over het coronavirus COVID 19.
- Nationale Veiligheidsraad en de Belgische veiligheidsprotocollen.

(© fotocredit: Vinea Schoolcamps. Vinea organiseert schoolkampen, werkweken, introductieweken en studiereizen in zowel binnen- als buitenland.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!