Column: 'Je moet het onderwijs steeds vaker memorabel maken, zeker in coronatijd!'

Breda, 20 april 2021


'Je moet het onderwijs steeds vaker memorabel maken, zeker in coronatijd!'


‘Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.’ Deze quote van de Chinese filosoof Confucius geeft al aan wat de kracht is van ervarend leren. Inmiddels werk ik ruim 10 jaar in het hoger toeristisch en recreatief onderwijs en één ding heb ik wel geleerd. Je moet het onderwijs steeds vaker memorabel maken. Op Breda University doen we dat onder andere door praktijk en theorie heel dicht bij elkaar te brengen. We brengen tijdens diverse studiereizen veel bezoeken aan bedrijven en relevante organisaties. Daar horen, maar vooral beleven, onze studenten goede praktijkvoorbeelden. Bovendien ontwikkelen zij een passie voor hun vak.

Naast dat het leerzaam is voor onze studenten, is het vaak ook goed voor ondernemers om een frisse blik van ‘jonge honden’ te krijgen. Ook spelen de studiereizen een belangrijke rol in de teambuilding van onze groepen. Vaak zijn aan onze studiereizen serieuze opdrachten gekoppeld. Het mooiste voorbeeld is misschien wel dat van onze studenten: Attractions & Theme Park Management. Vorig jaar werden zij uitgedaagd door Europapark om de marketing van het park op de Benelux markt te verbeteren. Tijdens een studiereis pitchten zij hun plannen aan de directie, die een aantal daarvan direct tot uitvoer bracht.

Een ander bijkomend voordeel van onze ‘werkweken’ in het veld, is dat ik en mijn collega’s ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Maar vooral zijn de studiereizen inspirerend en leuk. Veel jaloerse vrienden en bekenden zeggen dat ze graag mijn koffer willen dragen. Ze zeggen ‘jij reist zoveel, dat is geen werk’. Ik kan je geruststellen, het is wel degelijk werk, maar vooral erg leuk werk!

Corona
De COVID-19 crisis heeft natuurlijk de wereld letterlijk op zijn kop gezet. Reizen is veelal erg beperkt. Ook wij moeten daarom (hopelijk tijdelijk) anders naar dit fenomeen kijken. In de lockdown hebben we alle reizen (veelal tot grote teleurstelling) moeten cancelen. Aan het begin van het studiejaar hebben we ervoor gekozen om ook nog niet veel reizen te maken. Als we nu (veelal) een dag veldwerk of bedrijfsbezoek doen, dan maken we goede afspraken en protocollen. Langzaamaan denken we ook weer na over meerdaagse en buitenlandse trips. Hierbij werken we verschillende scenario’s uit, zodat we wendbaar en flexibel zijn. Het kost, maar maakt ook meer mogelijk. We denken dus in ‘wat wel kan’, in plaats van ‘wat niet kan’. Belangrijk is hierbij een goede tijdlijn te hebben met betrekking tot het nemen van beslissingen. En houd in gedachten: Het kost wat meer tijd in de voorbereiding, maar maakt ook meer mogelijk. Mijn visie is dat live iets doen meer impact gaat hebben dan vroeger.

Hopelijk kan ook ik snel weer genieten van mijn werkweken en ik hoop dat dit platform een stuk van mijn passie op je overbrengt. Eén ding weet ik zeker: dit inspiratie platform voor schoolreizen is met passie samengesteld en alle bedrijven en organisaties die hier vermeld staan, zullen je met hun gedreven gastvrijheid ontvangen. En de touroperators bedienen je graag met hun specialisme!

Veel succes met het organiseren van jullie ‘memorabele’ en coronaproof uitstap!

Goof LukkenGoof Lukken is senior lecturer Attractions & Theme Park Management, Leisure & Tourism aan Breda University of applied Sciences in Breda. Daarnaast is hij oprichter van het platform www.vrijetijdskennis.nl (kennis en communicatie over de leukste tijd van je leven) en wordt door media vaak gezien als trendwatcher in leisure en toerisme. In het verleden werkte hij voor o.a. (Safaripark) Beekse Bergen, Dierenrijk, Ecodrome, Het Nederlands Stripmuseum, Sportiom en diverse andere dag- en verblijfsrecreatiebedrijven.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!