Rome, de ‘Eeuwige Stad’ is een fantastische studiereis bestemming!

Rome, de ‘Eeuwige Stad’ is een fantastische studiereis bestemming!


Rome, de ‘Eeuwige Stad’, is de hoofdstad van Italië en van de Lazio-regio. Het is de befaamde stad van de zeven heuvels, La Dolce Vita, Vaticaanstad en de fonteinen. Als oude hoofdstad van het Romeinse Rijk en centrum van de Rooms-Katholieke Kerk is Rome bijzonder rijk aan bezienswaardigheden. Bekende voorbeelden van bezienswaardigheden uit de tijd van het Romeinse Rijk zijn het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon. Maar Rome is ook een moderne stad waar je heerlijk kunt shoppen of uitgaan.

Uitgaansleven
Rome heeft een zeer uitgebreid uitgaansleven. Cafés zoals in Nederland zijn er niet veel, maar typisch Italiaanse koffiebars des te meer. Opmerkelijk hier is dat, net als in de rest van Italië, drankjes die je staand aan de bar drinkt, aanmerkelijk goedkoper zijn dan bij een zitplaats of op het terras. Verder zijn er veel restaurants, en ook zijn er veel clubs, discotheken, enzovoorts te vinden. Onder andere het Campo de’ Fiori’ en de wijk Trastevere zijn bekend om het uitgaansleven. Er zijn meer dan honderd bioscopen, met Italiaanse en meestal in het Italiaans nagesynchroniseerde buitenlandse films.

Bezienswaardigheden
Het is aan te raden je door de binnenstad te laten rondleiden door een gids. Rome bestaat eigenlijk uit zoveel historie, dat de pareltjes worden ‘ondergesneeuwd’. Er zijn ook talloze kerken, de ene nog rijkelijker versierd dan de ander. Een gids weet het beste waar je goedkoop kunt eten en welke kerkjes en gebouwen ook echt de moeite waard zijn.

Sint-Pieter - De heiligste en meest imposante kerk van het katholicisme. Een must als je in Rome bent. Half uurtje in de rij staan en dan (gratis) naar binnen. Beneden op de vloer staan de afmetingen van andere belangrijke kerken in de wereld om te zien hoeveel groter de Sint Pieter is. Ook is het mogelijk de koepel (la Cupola) te beklimmen: je kunt kiezen voor de lift of de trap, het zijn 551 treden. Overigens de lift brengt je slechts halverwege. Het laatste deel is alleen per trap te bereiken.

Colosseum - Nog uit de Romeinse tijd, een magnifiek restant van het amfitheater van vroeger. Groter en imposanter dan je verwacht. De buitenste muur is tijdens de bouwdrift van de Renaissance grotendeels naar beneden gehaald om bouwstenen te winnen. Op de grond kun je de lijnen van de originele buitenmuur nog zien. Op de resterende buitenmuur zijn alle drie de kunststijlen van de klassieke tijd zichtbaar in de zuilen:
Dorisch, Ionisch en Korinthisch.

Forum Romanum - Tussen het Colosseum en Piazza Venezia liggen de indrukwekkende resten van de tempels op de Romeinse keizerfora. Via de Via Sacra (aan de kant van het Colosseum) loop je zo het Forum op. Bijna aan het einde, tegen de Capitolijnse heuvel, zie je de 3de-eeuwse kopie van de Curia: de vergaderzaal van de Senaat. Sla ook vooral de zuil en markthallen van keizer Trajanus niet over.

Spaanse trappen - De bekendste trappen in de wereld verbinden het Piazza di Spagna met de hoger gelegen kerk, Trinita dei Monti. De trappen zijn populair onder toeristen, maar ook onder de Romeinen zelf die er studeren, slapen, flirten en discussiëren. In de zomer worden er meestal prachtige bloemen geplaatst op de leuningen in het midden en aan de zijkant.

Trevi-fontein - Deze enorme fontein is onmisbaar. De legende zegt dat wie een muntje (met de linkerhand over de rechterschouder) in de fontein gooit, zeker terugkeert naar de eeuwige stad. Wie twee muntjes in de fontein gooit, komt terug met dezelfde partner als hij nu is. Wie drie muntjes in de fontein gooit komt ook terug... alleen dan met een andere partner! De muntjes worden overigens enkele keren per jaar uit de fontein gevist; de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

Shoppen
In Rome heb je, zoals in elke wereldstad, heel veel winkels met genoeg keuze. Vooral de Via del Corso is een waar winkelparadijs en herbergt alle grote namen in de modewereld, de buurt rond de Spaanse Trappen is hét winkelgebied van Rome. Verder zijn er enorm veel straatverkopers op straat, die meestal zonnebrillen en nepartikelen verkopen. Let hierbij wel goed op! Betrappen de carabinieri (oftewel de politie) je op aankoop van een namaakartikel, dan kun je een boete verwachten oplopend tot meer dan 1000 euro wegens aankoop van valse goederen én deelname aan illegale activiteiten.
 


Met je klas op werkweek naar Rome?

Een goede cultuurreis naar het Italiaanse Rome kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!