Praag, mooiste studiereis bestemming van Europa

Een buitenlandse schoolreis naar Praag ‘De Gouden Stad’


Praag (Tsjechië) wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Tijdens een groepsreis naar Praag maken de leerlingen kennis met duizend jaar kunst, cultuur en geschiedenis. Doordat weinig bezienswaardigheden in Praag vernietigd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad sinds de val van het IJzeren Gordijn een van de grootste toeristische trekpleisters in Europa.

Er staan onder andere gebouwen in barokke, gotische, jugendstil en brutalistische stijl in de stad. Een van de bekendste bijnamen van Praag is ‘de stad van de honderd torens’. Maar de stad telt circa 550 torens. Praag is een prachtige stad voor een werkweek of schoolreis. Je leerlingen kunnen er volop op ontdekkingstocht gaan. Zo maken ze actief kennis met de historie en kunst in de stad.

Praag is overzichtelijk. Daarom kunnen leerlingen veel zelfstandig ontdekken.

Karelsbrug
In de Oude Stad vind je onder meer het Oudestadsplein en het Astronomisch uurwerk (Pražský orloj) van Praag. Via de Karelsbrug (de bouw ervan werd al gestart in 1357) loop je naar één van de oudste wijken van de stad, Malá Strana. Hier vind je de 17de eeuwse Sint-Nicolaaskerk en het Paleis Lobkowicz, een van de bekendste barokgebouwen in de stad en sinds 1973 het kantoor van de Duitse ambassade. In het beroemde Gouden Straatje (Zlatá ulicka), in de wijk Hradcany vlakbij de Praagse burcht, probeerde keizer Rudolf II door alchemisten goud te laten maken. Ook deze straat is een bezoek zeker waard.

Het Gouden Straatje
Praagse Burcht, het meest significante monument van de stad, is bereikbaar met de reguliere tram of de historische tramlijn. Tijdens de zomer zijn de kasteeltuinen open: de Koninklijke Tuinen en NaValech Tuin met de Bull Steps. In het kasteel kan je het beroemde Gouden Straatje zien met zijn historische tentoonstellingen in de kleine huizen evenals het Speelgoedmuseum. Op de belangrijkste westpoort vindt om 12 uur de statige wisseling van de wacht plaats. Je kunt dan terug naar de stad via Nerudova Straat. En dan is het mogelijk verder te lopen in de richting van de rivier de Moldau. De oudste brug over de rivier heet de Karelsbrug, naar keizer Karel IV, die het heeft gebouwd in de 14e eeuw. Zijn standbeeld staat op het Krizovnickeplein in de oude binnenstad.

Historisch Praag
Praag is door de eeuwen heen ontstaan op het kruispunt van de christelijke en joodse cultuur. Stille getuigen van het rijke geestelijke leven zijn de tientallen kerken, kathedralen en synagogen. De Joden vestigden zich in de 11e eeuw in Praag. In de wijk Josefov zijn prachtige oude synagogen bewaard gebleven en vind je ook de Oude Joodse Begraafplaats.

Rondleidingen in Praag
Het is mogelijk om in Praag een stadsrondleiding te boeken langs alle historisch belangrijke panden en toeristische trekpleisters. Dit kan te voet, onder leiding van gidsen die toelichting geven in het Engels. Of met een bustour, hop-on hop-off, bij alle bezienswaardigheden. Een originele manier is een rondleiding per koets! Toeristenkaart met kortingen Als je een meerdaagse uitstap naar Praag maakt, overweeg dan een toeristenkaart kopen. Hiermee krijg je gratis entree of korting op musea en andere bezienswaardigheden en je reist gratis met het openbaar vervoer. Ook kun je gebruik maken van een uitgestippelde fietstocht of een wandelroute door Praag.

Bezoek aan Theresienstadt
Soms wordt een bezoek aan Praag gecombineerd met een excursie naar het voormalig concentratiekamp Theresienstadt. Dat moet je goed voorbereiden, want het maakt altijd grote indruk. Diverse touroperators verzorgen educatieve opdrachten voor dit doel. Ze hebben vaak zelf diverse interessante excursies in hun pakket waaruit je kunt kiezen. Vergeet niet in de werkweek een rondvaart door de Moldau op te nemen!


 


Met je klas op werkweek naar Praag?


De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!