Europese Culturele Hoofdstad 2013 Marseille

Schoolreis naar de Europese Culturele Hoofdstad 2013: Marseille


400 evenementen, waaronder 60 exposities, een uitgebreid feestelijk programma. Marseille de stad - en daarmee de hele Provence - is voor 2013 gekozen tot Europese culturele hoofdstad. Van moderne dans tot gastronomie, van beeldende kunst tot concerten, van conferenties tot straattheater; festivals, musea en gerenoveerde of geheel nieuwe culturele ruimten; aan alles is gedacht om de artistieke en culturele topklasse te combineren met een grote publieke belangstelling.

Tussen de heuvels en de zee strekt Marseille zich uit. Deze oudste stad van Frankrijk is 2.600 jaar geleden ontstaan en biedt nu een combinatie van unieke monumenten, een intensief cultureel leven en een schitterende ligging. De stad is na Parijs de grootste van Frankrijk en houdt het internationale karakter in ere dat in de loop der eeuwen de streek heeft gevormd. Zijn bijnaam ‘cité phocéenne’ herinnert aan de Griekse zeelieden uit Phocis in Klein-Azië, die bij hebben gedragen aan het ontstaan van de stad. De karaktervolle havenstad heeft ook moderne ontwikkelingen ondergaan en is nu één van de belangrijkste steden aan de Middellandse Zee.

De bezienswaardigheden van Marseille
Marseille is een stad vol kunst en cultuur die je heel veel heeft te bieden. De rijke, 26 eeuwen lange geschiedenis heeft in de oude stad talrijke bezienswaardigheden achtergelaten die Marseille graag in ere houdt, zoals de haven uit de oudheid. Deze sporen uit het verleden bieden bezoekers volop keus om de eeuwenlange geschiedenis te bewonderen.

De architecturale, historische, culturele en sociale bezienswaardigheden van Marseille vormen de beste leidraad om alle aspecten van de stad te ontdekken. Van de meest klassieke, zoals de basiliek Notre-Dame de la Garde, de forten Saint-Jean en Saint-Nicolas bij de oude haven en de schilderachtige wijk Le Panier, tot de meest originele bijzonderheden. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor de wandelingen in het voetspoor van de schilders langs de Estaque, of, in een heel andere stijl, de coulissen van het Vélodrome-stadion.

Tot de bezienswaardigheden behoort ook de wieg van het christendom in Europa, gesymboliseerd door de abdij Saint-Victor en, in een heel andere stijl, het kasteel van If. Deze, door koning Frans I voor de kust van Marseille gebouwde vesting, dankt zijn bekendheid aan Edmond Dantès, de beroemde graaf van Monte-Christo, beschreven door Alexandre Dumas. Marseille is eveneens een vooraanstaand cultureel centrum met 17 musea, 42 theaters en 7.000 bioscoopstoelen. Deze culturele smeltkroes heeft nu een wijde erkenning, zoals blijkt uit het feit dat Marseille is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2013. Een twintigtal musea rivaliseren in originaliteit en omvatten alle historische perioden van de stad, van de oudheid en de archeologie via het aardewerk en de motoren tot aan de moderne kunsten. Op enkele passen van de oude haven is hard gewerkt om het museum MuCem, gewijd aan de Europese en mediterrane beschavingen, klaar te krijgen voor 2013. Cultuur, wetenschap, kunst, levenslust en uitwisselingen karakteriseren al duizenden jaren het dagelijks leven in Marseille.

Waterstad
Met zijn 14 havens langs de 57 kilometer lange kust, is Marseille de grootste jachthaven van Frankrijk en de tweede van Europa. Alle watersporten zijn hier uiteraard te beoefenen, van zeilen tot kajakvaren en van duik- tot glijsporten. Het is dan ook geen toeval dat de stad één van de beste sportvoorzieningen van Europa heeft gecreëerd. Het complex Omnisports Marseille Grand Est biedt meer dan 20.000 m2 voor de liefhebbers van ijs- en glijsporten.

Toeristenstad
Marseille was vanaf de oudheid een kruispunt van beschavingen en bezit een unieke variatie aan natuurlijke, bouwkundige en maritieme bezienswaardigheden. Deze pluspunten en het feit dat de stad volop in verandering is, hebben een formidabele opleving van de regionale economie veroorzaakt en maken het tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters.

Shoppen
De binnenstad telt maar liefst 5.000 winkels. Ook zijn er grote projecten langs de J4 (het Museum van de Europese en Mediterrane Beschavingen en het Regionaal Centrum van de Middellandse Zee), Les Terrasses du Port, die meer dan 40.000 m2 winkeloppervlak bieden, de geslaagde verbouwing van de Silo d'Arenc tot een multifunctionele schouwburg met 2.000 plaatsen of de herinrichting van het plein voor de kathedraal van La Ma jor.Stedentrip met je klas naar Marseille?

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!