Istanbul een van de meest historische steden ter wereld

Een schoolreis naar Istanbul, één van de meest historische steden ter wereld


Door haar unieke ligging op twee continenten, Azië en Europa, biedt Istanbul het beste van twee werelden. De scheidslijn wordt gevormd door de Bosporus, die de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn met elkaar verbindt. Traditionele bazaars, trendy winkels, indrukwekkende musea, historische paleizen en een swingend nachtleven; Istanbul is een echte wereldstad.

Wat je moet zien
Istanbul is een van de meest historische steden ter wereld en eigenlijk te divers om in één trip te ontdekken. Als voormalige hoofdstad van drie opeenvolgende wereldrijken -het Romeinse, het Byzantijnse en het Osmaanse- biedt Istanbul een groot aantal niet te missen historische bezienswaardigheden. Bezoekers kunnen genieten van pracht en praal in het Topkapi Paleis, winkelen in de Egyptische bazaar of de Blauwe Moskee ontdekken met haar sobere inrichting en spirituele sfeer.

Verdwalen in de wirwar van straatjes
De bedrijvigheid in Istanbul is werkelijk uitzonderlijk. De pracht aan kleuren, geuren en indrukken is overweldigend. Op de Bosporus varen veerponten, cruiseschepen en vissersbootjes kriskras door elkaar, terwijl de kade overspoeld wordt door verkopers, marktkraampjes en kruiers. In de kleine, sfeervolle wirwar van straatjes krioelen verkopers van allerlei exotische waren door elkaar en overal staan stalletjes waar vers fruit, vis, tassen, sieraden en speelgoed worden verkocht.

Variatie
Als voormalige hoofdstad van de drie opeenvolgende wereldrijken eert en beschermt Istanbul haar verleden en kijkt tegelijkertijd uit naar een moderne toekomst. Istanbul fascineert haar bezoekers vooral om haar variatie. Het aantal musea, kerken, paleizen, moskeeën, bazaars en idyllische plekjes lijkt oneindig. Wanneer je bij zonsondergang, achteroverleunend aan de oever van de Bosporus, het rode avondlicht ziet weerspiegelen in de ramen aan de overzijde, dan zul je begrijpen waarom vele eeuwen geleden kolonisten op deze bijzondere plek neergestreken zijn.

Topkapi Paleis doolhof van gebouwen
Op een schiereilandje waar de Bosporus, de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara samenvloeien, staat het Topkapi Paleis. Dit doolhof van gebouwen was tussen de 15e en de 19e eeuw het centrum van het Osmaanse rijk. In deze rijke omgeving leefden en heersten de sultans en hun hofhouding. De buitenste of de eerste binnenplaats bestaat uit een prachtige tuin met bomen. Als je door de poort van de tweede paleismuur gaat, zie je aan de rechterkant, in de schaduw van cipressen en platanen, de paleiskeukens. In deze keukens worden het keizerlijk kristal, zilver en Chinees porselein tentoongesteld. Aan de linkerzijde van de tweede binnenplaats bevinden zich de harem, de aparte vertrekken voor vrouwen, concubines en kinderen.

Gouden Hoorn en de Zee van Marmara
Hier wordt de bezoeker betoverd door een atmosfeer van eeuwenlange intriges. De derde binnenplaats omvat de ontvangstzaal, de bibliotheek van Ahmet III, een tentoonstelling van keizerlijke gewaden, gedragen door de sultans en hun familie, de bekende juwelen uit de schatkamers en een onschatbare collectie miniaturen uit middeleeuwse manuscripten. In het midden van de binnenste tuin bevindt zich het Paviljoen van de Heilige Mantel. Hierin worden de relikwieën van de Profeet Mohammed bewaard die naar Istanbul gebracht waren toen de Osmaanse sultan zich tot de kalief van de moslims uitriep.

Dolmabahçe Paleis
Gebouwd halverwege de 19de eeuw door sultan Abdülmecit I, strekt het Dolmabahçe Paleis zich over een lengte van 600 meter uit langs de Europese oevers van de Bosporus. De reusachtige, 56 pilaren tellende ontvangstruimte en de enorme kristallen kroonluchter met een gewicht van vierenhalve ton, verlicht met 750 lampen, verbazen de bezoekers telkens weer. Ooit waren er vogels vanuit de gehele wereld te zien in het Vogelpaviljoen ter vermaak van de bewoners van het paleis. Atatürk, de grondlegger van de Republiek Turkije, stierf in dit paleis op 10 november 1938.

Ayasofya museum
De Basiliek van Sint Sophia, beter bekend als Ayasofya museum, is ongetwijfeld een van de meest bijzondere bouwwerken ter wereld. Gebouwd door Constantijn de Grote en herbouwd door Justianus in de 6e eeuw, rijst haar koepel tot een hoogte van 55 meter. Het Archeologische Museum vind je net binnen de eerste binnenplaats van het Topkapi Paleis. Tot de topstukken behoren de beroemde Alexandersarcofaag als een van de antieke schatten van de stad. Het Museum van de Antieke Oriënt toont voorwerpen van Sumerische, Babylonische, Assyrische en Hettitische herkomst. Oorspronkelijk gebouwd als een köflk of paviljoen door Mehmet de Veroveraar in de 15e eeuw, huisvest het Çinili Köflk het Turkse Ceramiek Museum, waar prachtig Iznik aardewerk uit de 16e eeuw en prachtige voorbeelden van Seltsjoeks en Osmaans aardewerk en tegels te bewonderen zijn.

Net als het Ayasofya Museum was het Sint Irene Museum oorspronkelijk een kerk. Deze kerk kan in feite beschouwd worden als de eerste kerk van Istanbul. Constantijn gaf opdracht tot de bouw in de 4e eeuw, terwijl Justinianus het later liet restaureren. Het gebouw staat naar men zegt op de plaats van een vroegchristelijke tempel (maandag gesloten).

Boottocht over de Bosporus
Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een traditionele en onvergetelijke boottocht over de Bosporus, de slingerende zeestraat die Europa scheidt van Azië. Haar oevers vormen een verrassende mix van heden en verleden, grote pracht en simpele eenvoud. Moderne hotels staan naast aan de oever grenzende houten villa’s, marmeren paleizen grenzen aan rustieke forten en elegante wijken aan kleine vissersdorpen. De beste manier om de Bosporus te zien, is door met een van de vele passagiersboten mee te reizen, die met grote regelmaat zigzaggend langs de oevers varen. Je gaat aan boord in Eminönü en legt om beurten aan de Aziatische en Europese kant van de zeestraat aan. Voor een onvergetelijke boottocht van zes uur betaal je bijna niets.

Winkelen
Alleen al voor het winkelen is een bezoek aan Istanbul de moeite waard. De Kapal (Çarfl), of de overdekte Bazaar, gelegen in de oude stad, is het logische startpunt. Dit labyrint van straten en stegen biedt onderdak aan meer dan 4.000 winkeltjes. De straatnamen verwijzen naar de dagen dat iedere koopwaar zijn eigen plek kende: goudsmidstraat, tapijtverkoperstraat, hoedenmakerstraat. Nog steeds is deze originele bazaar het commerciële centrum van de oude stad, geschikt voor iedere smaak en ieder budget. Dit is de plek om leuke souvenirs en cadeautjes te kopen: Turks handwerk, waaronder de wereldberoemde tapijten, briljant handgeschilderd keramiek, koper- en bronswerk, pijpen van meerschuim.Een cultuurreis naar Istanbul biedt je het beste van twee werelden!

Een goede buitenlandse schoolreis naar deze historische stad organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!