Berlijn is de stad voor een hippe en historische stedentrip

Berlijn, roerige geschiedenis en vol interessante schoolreis activiteiten


Er is veel te ondernemen tijdens een educatieve schoolreis, studiereis, of werkweek Berlijn. Berlijn geldt in Europa als een van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. Het is de stad in Duitsland die per jaar de meeste toeristen trekt. Ook in vergelijking met andere Europese en wereldsteden trekt Berlijn een hoop bezoekers: gemiddeld 10 miljoen per jaar. Toeristen komen vanwege de geschiedenis, de gebouwen en bezienswaardigheden, maar ook vanwege de vele parken.

De stad heeft een roerig verleden. Na de Tweede Wereldoorlog was het gedurende meer dan veertig jaar verdeeld door een muur, waarbij het oostelijke deel de hoofdstad van Oost-Duitsland werd en West-Berlijn bij West-Duitsland hoorde. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn weer één stad. Het werd de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van regering en parlement. Geen plek waar geschiedenis zo tot leven komt. In combinatie met de oneindige culturele mogelijkheden is Berlijn één van de meest favoriete schoolreisbestemmingen.

Excursies
Wil je in korte tijd veel bezienswaardigheden zien, dan is de in 1647 aangelegde straat Unter den Linden een perfecte dag uit. Unter den Linden is tegenwoordig 11,5 km lang en loopt vanaf de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz. Langs de route kom je onder andere de Berliner Staatsoper, de Russische ambassade en de Staatsbibliothek zu Berlin tegen. Vergeet trouwens niet het Holocaustmonument te bezoeken (zie foto, studenten krijgen les 'op' het Holocaustmonument).

Koude oorlog
Bent je geïnteresseerd in de Koude Oorlog, dan is een bezoek aan Checkpoint Charlie aan de Friedrichstraße een interessante plek om te bezoeken. Deze controlepost op de grens tussen de Amerikaanse en Russische sector speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog.

Verder staat Berlijn bekend als dé uitgaansstad van Europa. Er zijn veel cafés, restaurants, clubs, discotheken, en cocktailbars. Sommige zaken zijn 24 uur per dag open.

Thematische fietstochten
De stad heeft verschillende thematische fietstochten. De historische plekken van de Stasigevangenis Hohenschönhausen en voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bieden veel educatieve mogelijkheden. De impact van deze bezoeken valt of staat met een juiste voorbereiding van de leerlingen op hun schoolreis in Berlijn. Museum Unterwelten is ook populair. Onder de grond worden scholieren op indrukwekkende wijze rondgeleid. Ze zien direct de geschiedenis van de Koude Oorlog in Berlijn.

Hoe krijg je een interessant programma?
Hoe zorg je voor een interessant programma op schoolreis in Berlijn? Een goede schoolreis valt of staat met een juiste afwisseling in je programma. Hier volgt een greep uit de vele bezienswaardigheden en activiteiten in Berlijn:

Fernsehturm
De Fernsehturm is een televisietoren. Deze is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. De toren staat bij de Alexanderplatz en in voormalig Oost-Berlijn. Bij goed weer kun je ver kijken en bedenken welke plaatsen je nog wilt bezoeken.

Bowlen
Entertainment voor zowel beginners als gevorderden op diverse locaties in Berlijn. Wie gooit de eerste strike?

Berliner Zoo
Bezoek de Berliner Zoo. Daarnaast bieden themarondleidingen je een andere blik op de dierentuin. Leer meer over het gedrag en de verzorging van dieren.

Olympiastadion Berlijn
Het Olympiastadion biedt je diverse rondleidingen. Wat denk je van de WK-finale in 2006 of het thema Sport? Uiteraard is een reguliere rondleiding ook mogelijk.

Filmpark Babelsberg
De voormalige filmstudio's van Filmpark Babelsberg zijn gericht op film en media. Je maakt kennis met de filmindustrie door diverse workshops en demonstraties.

Theater Berlijn
Laat je fascineren door de variërende shows in de theaters van Berlijn. Denk eens aan de Blue Man Group, een musical of ander toneelspel. De vele shows geven ieder wat wils.

Berlin Story Bunker
In de Berlin Story Bunker zit het Gruselkabinett. Dit is een vroegere schuilkelder waar je echt kunt griezelen! Daarnaast worden er objecten tentoongesteld die gevonden zijn in de bunker.

Rondvaart Berlijn
Tot slot is een rondvaart door Berlijn een bijzondere ervaring. Je krijgt een heel ander beeld van de stad tijdens deze boottocht dwars door de stad.

 

Op studiereis met je leerlingen naar Berlijn?

De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!