Schoolreiservaringen uit Tsjechië

Nijverdal, 19 april 2018

Verslag maandag 5 en dinsdag 6 september 2016
Om zes uur hebben wij ons in de kantine van CSG Reggesteyn verzameld. Meneer Groenewegen heeft de dag met ons geopend. Daarna hebben we onze bagage onderin de bus gedaan en om half zeven zijn we vertrokken. Het was een lange reis met twee stops, waarvan eentje bij de McDonalds.

Om vijf uur kwamen we aan in het hostel ‘U s v Stephana’ in Litomerice. Daar zijn de kamers verdeeld en om zeven uur werden we in de eetzaal verwacht. We kregen als diner een schnitzel met heel veel aardappelpuree en heel weinig groente. Daarna hebben we de film ‘La vita è bella’ gekeken. Deze film ging over een vader en zijn zoontje in een concentratiekamp. Om half elf zijn we naar onze kamers gegaan en zijn we gaan slapen.

De volgende ochtend werden we om half acht gewekt. Van acht tot negen was er ontbijt in het restaurant. Om tien uur hebben we ons bij de bus verzameld, om vervolgens lopend naar Theresienstadt te gaan. Het was heel interessant en indrukwekkend. Tijdens de rondleiding werd ons verteld hoe de mensen daar in de WOII onder barre omstandigheden moesten leven.

Gelukkig mochten we de terugweg met de bus. Daarna hadden we de hele middag vrije tijd en zijn we naar het centrum van Litomerice gegaan. Als diner hebben we kip met patat gegeten. ’s Avonds konden we voetbal kijken (wedstrijd Nederland - Zweden) of konden we iets voor onszelf doen op het terrein van het hostel. Om elf uur was het tijd om te gaan slapen. De volgende morgen moesten we weer vroeg opstaan.

Iris Mulderij en Rachel Wessels RT3B (schooljaar 2016/2017)

Verslag woensdag 7 september 2016
Vandaag werden we om half acht gewekt om met de bus naar Praag te gaan. We zouden daar de hele dag en avond blijven. Het ontbijt was van acht tot negen en daarna zijn we meteen vertrokken. In Praag zijn we eerst naar de Praagse burcht gelopen. We moesten erg lang wachten want er waren extra veiligheidscontroles om de binnenstad in te komen.

Vervolgens liepen we naar de St. Vitus Kathedraal, die hebben we van binnen bezichtigd. Vanuit de kathedraal zijn we via de Karelsbrug naar het presidentiële paleis gelopen waar wij de wisseling van de wacht hebben bekeken. Over het bezoek van de burcht, de kathedraal, de brug en de wisseling van de wacht werden in het Praagboekje vragen gesteld. Alle vragen hebben wij beantwoord en het boekje kan donderdag worden ingeleverd. De rest van de middag kregen wij vrij om te gaan winkelen en Praag verder te ontdekken. Wij hadden 200 kronen gekregen om ’s avonds om 6 uur te gaan eten, omdat wij niet in het hostel aten.

Na het eten hebben wij ons op het plein verzameld om naar het theater te gaan. Daar was een voorstelling, maar wij hadden geen flauw idee waar deze over ging. Leuke komische stukjes afgewisseld met blacklight dans. Over de voorstelling hebben wij vragen beantwoord, dit telt mee als eerste SE. Daarna zijn wij naar de bus gelopen. Om elf uur zijn wij gaan slapen.

Ricardo Klaver T3A (schooljaar 2016/2017)

Verslag donderdag 8 september en vrijdag 9 september 2016
Donderdag was onze laatste volledige dag in Tsjechië, waarbij verschillende activiteiten op het programma stonden. We werden om half acht gewekt en tussen acht en negen konden we gaan ontbijten in het restaurant. Nadat we het ontbijt op hadden, hadden we wat tijd om ons op te frissen. We werden om negen uur verwacht bij de bus. Toen de groep compleet was, konden we vertrekken. Na een lange busrit van ongeveer twee uur zijn we aangekomen bij het Boheems Paradijs. Op deze locatie gingen we een mooie bergwandeling maken die ongeveer anderhalf uur duurde. Het uitzicht was fantastisch! Voor sommigen van ons was de tocht wel heel zwaar, maar we hebben het allemaal gered. Na afloop zijn we nog naar Jicin geweest, waar we een overheerlijke dikke, supergrote, vette ijsco hebben gekregen. Tot vier uur hadden we vrije tijd om souvenirs te kopen op het lokale marktje. Daarna zijn we weer met de bus naar het hostel gereden.

Om half zeven konden we aan tafel en kregen we een flink bord spaghetti. Na het eten konden we nog even naar de kamer om alvast de koffers in te pakken. Om half negen moesten we ons verzamelen in de hal, waarna we een quizavond in onze eetzaal hadden. We kregen wat te drinken en wat lekkers. De quiz duurde tot tien uur. Om half elf moesten we op onze kamer zijn en konden we de laatste dingen inpakken en de kamer opruimen. Morgenvroeg hebben we daar weinig tijd voor.

'Wij vonden Tsjechië een geweldige schoolreiservaring!'


Vrijdagochtend wilden de docenten ons om half zeven wekken. Dit was niet nodig, want iedereen was al wakker. Om zeven uur moesten we de koffers bij de bus neerzetten, waarna we naar het restaurant konden om te ontbijten. Nadat onze kamers waren gecontroleerd was het tijd om te vertrekken richting Nederland. Op het moment dat we dit schrijven zitten we nog in de bus en hebben we veel vertraging door files. We hopen rond zeven uur in Rijssen aan te komen.

Eline Pijffers en Daniëlle Aalderink, T3A (schooljaar 2016/2017)
 


Met dank aan de leerlingen van de CSG Reggesteyn in Nijverdal, tijdens schooljaar 2016/2017). Fotocredits: de Praagse burcht (© Mellimage, dreamstime.com)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!