Kopenhagen is perfect voor een buitenlandse schoolreis

Schoolreis naar Kopenhagen, de brug tussen het Europese vasteland en Scandinavië


Kopenhagen is perfect voor een meerdaagse schooluitstap. De stad is levendig en er is altijd wat te beleven. Iedere wijk heeft een eigen uniek karakter. Door de rijke historie van de stad is er ook voor de cultuurliefhebber een ruim aanbod aan kunst en architectuur.

Met slechts de smalle zeestraat Øresund (Sont) die Kopenhagen van Zweden scheidt, is Kopenhagen cultureel en historisch gezien een brug tussen het Europese vasteland en Scandinavië. Kopenhagen is een stad van oude sprookjes en moderne architectuur en een design van wereldklasse. De stad is sinds de zomer van 2000 met Malmö in Zweden verbonden door de 18 kilometer lange Sontbrug, een gecombineerde brug en tunnel. Hierdoor is het mogelijk om rechtstreeks per trein of auto naar Malmö te reizen. Daardoor kan men in haast 45 minuten het centrum van Malmö bereiken.

Begin met sightseeing
Het beste begin is een rit met de sightseeingbus door Kopenhagen. Een tocht met deze dubbeldekker is een leuke manier om de stad te verkennen. Dan heb je er meteen een indruk van en kun je later bepalen wat je uitgebreid wilt bezoeken. Er varen ook sightseeingboten door de kanalen en havens van Kopenhagen. Het is mogelijk om zelf je sightseeingtour samen te stellen, zodat deze perfect bij het doel van je bezoek past. Zo kun je een 24-uurs ticket voor het openbaar vervoer (geldig in bus, trein en metro) met een ticket voor de veerboot kopen.

Kleurrijk Nyhavn
In het hart van Kopenhagen tussen de historische straatjes vind je de bekende attracties, koninklijke paleizen en leuke winkels. Bezoek vooral het kleurrijke Nyhavn met de leuke terrasjes, het koninklijk paleis Amalienborg, de Tivoli Gardens en het Operagebouw. Dit zijn slechts enkele van de bekende bezienswaardigheden van Kopenhagen, allemaal op loop- of fietsafstand van het historische stadscentrum. In de oude straatjes en steegjes ontdek je een verscheidenheid aan winkels, cafés, restaurants en historische gebouwen. Als je er tijd voor hebt, ga dan eens met je groep winkelen op Strøget met tal van straatmuzikanten. Het is de langste autovrije winkelstraat van Europa.

Klassieke attracties
Het slot Amalienborg met de wisseling van de wacht om precies 12.00 uur is voor de leerlingen een mooi evenement. In het slot Christiansborg zijn mooie gobelins en schilderijen te bezichtigen met veelal de geschiedenis van Denemarken. In Rosenborg Slot kun je de kroonjuwelen bezichtigen. Het beklimmen van de ronde toren (Rundetårn) in het hartje van de stad is een hele belevenis en vergt veel 'benenwerk'. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Kopenhagen. Rådhuspladsen (het Raadhuisplein) kun je gewoon niet missen. De toren van het raadhuis kan soms beklommen worden.

Tivoli
Tivoli zal alle ogen doen glinsteren. Hier is heel veel leuks te beleven. Het is een van de oudste pretparken van de wereld en leuk voor jong en oud. 's Avonds wordt Tivoli verlicht met 115.000 gloeilampen. In 1993 werd de honderdvijftigste verjaardag uitbundig gevierd. In de jaren 50 heeft Walt Disney dit park bezocht om inspiratie op te doen voor de bouw van het eerste disneypark. Het park kreeg zijn eerste botsauto's in 1926. De achtbaan werd gebouwd in 1914 en is daarmee een van de oudste, nog in bedrijf zijnde, houten achtbanen van de wereld.

Leuke stadsmusea voor jongeren
In veel musea worden speciale tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd voor jongeren. Met name de volgende musea zorgen ervoor dat ze een leuke tijd beleven: Post & Tele Museum, National Gallery of Denmark, het Tycho Brahe Planetarium, National Aquarium, The National Museum, Zoological Museum, The Workers’ Museum en het Experimentarium. Andere leuke plekken om de leerlingen mee naartoe te nemen zijn het Guiness Museum of World Records en het Louis Tussaud Wassenbeeldenmuseum.

De zeemeermin
Bij de Langelinje Pier staat het beeld van De Kleine Zeemeermin. Dit standbeeld uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959) die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Eén keer heeft het beeld een reis mogen maken, namelijk naar de World Expo in Shanghai in 2010. Op haar 100ste verjaardag was de zeemeermin ook even op bezoek in Amsterdam.

The Blue Planet
Het Nationaal Aquarium The Blue Planet in Kopenhagen is het grootste aquarium van Noord-Europa en biedt een unieke ervaring voor kinderen en volwassenen. De Blue Planet is aan alle kanten omgeven door water. Zo krijgen de bezoekers het gevoel alsof ze onder water zijn. Het nieuwe gebouw heeft vijf ‘armen’ vanuit het centrum van het aquarium. Op die manier kunnen de gasten hun eigen weg kiezen rond het aquarium om de exotische dieren te zien. De Ocean Tank is het grootste aquarium van The Blue Planet, waar de hamerhaaien zwemmen samen met ruggen en murenen in vier miljoen liter azuurblauw zeewater. The Coral Reef toont kleurrijke vissen en andere dieren die in het koraal leven. In het gebied Amazonas zijn er vlinders en vogels te zien die rondvliegen. Er zijn vier aquaria. Onder de grote waterval zwemmen 3.000 piranha’s en anaconda's. Het aquarium is voorzien van dubbele beglazing, alsmede koeling van zeewater, waardoor het energieverbruik in de Blue Planet laag blijft.

Zwemmen in Kopenhagen
Ga tot slot eens met je groep naar één van de vier buitenzwembaden in de binnenstad van Kopenhagen. De waterkwaliteit is extreem goed en de zwembaden worden dan ook gebruikt door duizenden Denen en toeristen per jaar.

Islands Brygge
De heerlijke waterkant van Islands Brygge is de perfecte plek om te genieten van de havenzwembaden die ontworpen zijn door de Deense architect Bjarke Ingels.

Copencabana
Maak na een drukke dag een frisse duik in een van de zwembaden van Copencabana. Je vindt hier drie zwembaden en duikplanken van 1, 2 en 3 meter hoog.

Svanemøllen strand en havenzwembaden
Geniet van de zwemwateren naast het nieuwste strand van Kopenhagen, op loopafstand van het Nordhavn S-treinstation.

Koraalbaden in Sluseholmen
Het nieuwste havenzwembad van Kopenhagen werd in 2011 geopend. Het ontwerp van het zwembad is gebaseerd op een koraalrif.

Amager Strandpark
Je vindt dit 4,6 km lange witte zandstrand op het eiland Amager. Het is te bereiken met de metro vanaf het centrum van Kopenhagen.

 

Met je groep op studiereis naar Kopenhagen?

De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren, bijvoorbeeld naar een grote stad als Kopenhagen, kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Je vindt deze gespecialiseerde touroperators via www.werkweek.nl/touroperator.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!