Berlijn is de stad voor een hippe en historische stedentrip

In Berlijn zijn door de gehele stad nog overblijfselen van de bewogen geschiedenis te vinden, maar de stad is inmiddels ook een levendige metropool geworden die geldt als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke steden van Europa. Berlijn is ook bekend van de vele festivals, het nachtleven, musea en kunsttentoonstellingen.

Belangrijke bezienswaardigheden:

De Alexanderplatz, in de volksmond ook wel ‘Alex’ genoemd, is een plein in het oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen. De fontein op het plein is lokaal een bekende ontmoetingsplaats. Vlakbij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Televisietoren. De Brandenburger Tor aan de Alexanderplatz heeft een 368 meter hoge uitzichttoren met roterend restaurant.

Belangrijk zijn ook de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendamm, de Gendarmenmarkt met het Konzerthaus, Deutscher Dom en Französischer Dom, de Rijksdagkoepel met een boeiende panoramablik over de regeringswijk en de binnenstad van Berlijn.

De Rijksdag
Het Rijksdaggebouw is het huidige Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn. In de Rijksdag zit het Duitse parlement. Het gebouw heeft een glazen koepel en is een grote publiekstrekker voor Berlijn. Het is een van de meest bijzondere gebouwen in de nieuwe regeringswijk.

Potsdam
De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Berlijn is de hoofdstad van Brandenburg, Potsdam, een must voor iedere Berlijn-bezoeker. Potsdam werd niet voor niets tot wereldcultuurerfgoed van de UNESCO verklaard. Het plein staat bekend om zijn vele theaters, filmhuizen en bioscopen. Er zijn onder andere twee IMAX-bioscopen gevestigd met het grootste bioscoopscherm van Duitsland, waar films in 3D kunnen worden bekeken.

BerlinerMauerwegroute
De Berliner Mauerweg is een fiets-/wandelroute in Berlijn. De weg geeft aan waar vroeger de Muur is geweest. De route is in 2005 voltooid en heeft een lengte van 160 km.

Muurmuseum in het Haus am Checkpoint Charlie
Het Muurmuseum bij Checkpoint Charlie werd in 1963 direct aan de toenmalige grens gestart door de historicus Rainer Hildebrandt. Het wordt door de Arbeitsgemeinschaft 13. August geëxploiteerd en behoort tot de meest bezochte musea in Berlijn. Het museum maakt het systeem van de grensbeveiliging aan de Berlijnse Muur aanschouwelijk en documenteert geslaagde vluchtpogingen en de gebruikte middelen, zoals heteluchtballonnen, vluchtauto's, kabelbanen en een mini-onderzeeër.

Het Holocaustmonument
In Berlijn staat ook het Holocaustmonument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een tussenruimte van 95 cm. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht.

Centrum
Het centrum van Berlijn biedt vele belangrijke bezienswaardigheden: de Brandenburger Tor, het bekendste bouwwerk van de stad, dan de boulevard “Unter den Linden” die naar de kasteelbrug loopt. Daar staan verschillende gebouwen, zoals de Humbold-universiteit, de Staatsoper, de Komische Oper, het Zeughaus. Ze staan op de lijst als Unesco-wereldcultuurerfenis.

Stasimuseum
In het voormalige hoofdkwartier van het Ministerie voor Staatsveiligheid van de DDR in Berlijn bevindt zich tegenwoordig in Huis 1 het Stasimuseum. Bezoekers kunnen zich hier in historische vertrekken informeren over de werkzaamheden van de binnenlandse veiligheidsdienst en over de oppositie in de DDR van 1945 - 1989. De tentoonstelling is ingedeeld in drie delen: observeren – onderdrukken – spioneren. Er worden diverse objecten en technieken getoond, die voor het bespioneren en observeren werden gebruikt.

Winkelen
Berlijn biedt natuurlijk vele sporen van een roerig verleden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een aantrekkelijke, moderne wereldstad waar je ook kunt winkelen. Er zijn diverse grote winkelconcentraties in Berlijn. Een voorbeeld hiervan is de bekende Kurfürstendamm. Exclusieve winkels van internationale modeontwerpers zijn te vinden in zijstraten als de Fasanenstraße. Iets ten oosten van de Kurfürstendamm bevindt zich het Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Internationale designmode is te vinden in de Friedrichstraße, in het Quartier 206 en de Galeries Lafayette. Ook is er de Arkaden aan de nieuwe Potsdamer Platz met een breed winkelaanbod. Aparte mode, extravagant en creatief design is er in de vele kleine boetiekjes rondom de Hackesche Höfe in Mitte en de Kastanienallee in Prenzlauer Berg. Aan de Straße des 17. Juni is een vlooienmarkt.

Uitgaansleven
Berlijn geldt tegenwoordig als één van de beste uitgaanssteden van Europa. Er is geen vastgestelde sluitingstijd voor de horeca. Enkele zaken zijn zelfs 24 uur per dag geopend. Er zijn talloze cafés, restaurants, clubs, discotheken, cocktailbars, etc. Er is niet echt een uitgaanscentrum in de stad, wel zijn er concentraties van uitgaansgelegenheden. Een aantal bekende uitgaansgebieden zijn: De Oranienburger Strasse/ Hackescher Markt, de Kurfürstendamm en zijstraten, de Kollwitzplatz en overig Prenzlauer Berg en de wijk Friedrichshain.

Met dank aan het Duits Verkeersbureau. Fotocredit: Deutsche Zentrale für Tourismus E.V.

 

Op studiereis met je leerlingen naar Berlijn?


De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen en nieuwtjes!