Barcelona, een stad die op iedere studentenverlanglijstje staat.

Barcelona, een stad die op iedere studentenverlanglijstje staat


Het zijn drie Catalaanse woorden. Bar betekent bar, cel betekent lucht en ona betekent golven. Oftewel, Barcelona! Het is een stad die op iedere studentenverlanglijstje staat. Barcelona als de hoofdstad van Catalonië is een mediterrane en wereldse stad, die binnen haar stadsgebied Romeinse overblijfselen, middeleeuwse wijken en de mooiste uitingen van het modernisme en de avant-gardisten van de 20e eeuw bevat. Het is niet voor niets dat de UNESCO de emblematische gebouwen van de Catalaanse architecturen Antoni Gaudí en Lluís Doménech i Montaner heeft verklaard tot Werelderfgoed.

De populaire cultuur is ook aanwezig in de stad, waarbij oude volkstradities niet uit het oog worden verloren, zoals de feesten van Mercè of die van de wijken Gràcia, Sants of Poblenou, die de beste gelegenheden bieden om de stad van haar meest feestelijke kant te zien. Traditie en moderniteit vormen tezamen een innovatieve en fantasierijke keuken, die is gebaseerd op verse groenten, vis, vleeswaren en olijfolie. Banketbakkerskunst en mousserende wijnen ronden de eerste verkenning van de culturele gastronomie van Barcelona af.

Je valt van de ene verbazing in de andere als je door de straten van Barcelona loopt. Voetgangerszones in de oude binnenstad, groene zones en een prachtige waterkant met moderne installaties geven het integrerende karakter van de stad weer. Barcelona heeft de capaciteit de grandeur van haar verleden te accentueren zonder daarbij de uitdagingen van de toekomst te vergeten. De stad beschikt over een uitstekende infrastructuur voor het houden van internationale seminaries, symposia en wedstrijden. De uitzonderlijk goede verbindingen, het middellandse-zeeklimaat en het groot aantal toeristische attracties, maken van Barcelona een belangrijke zakenstad. Bedrijfsparken en expositie- en congrescentra hebben de capaciteit om de meest gevarieerde initiatieven te herbergen. Je kunt, als zakenman/-vrouw of als toerist, ook genieten van het mediterrane karakter van Barcelona, dat vooral tot uiting komt aan de kust van Garraf en die van Maresme. De stad bezit daarnaast prachtige stadsstranden, jachthavens en golfbanen aan de kust. Natuurliefhebbers hoeven niet te ver weg te gaan om te kunnen trekken door de bergen die deel uitmaken van de kustbergketen en de Catalaanse Pyreneeën.

Ciutat Vella
Dit is het historisch centrum van Barcelona en eeuwen geleden wás dit Barcelona, voordat de overige districten bij de stad zouden horen. Het omvat de wijken Barri Gòtic, vol met bezienswaardigheden en monumenten, El Raval en El Born. Ook de van oorsprong vissersbuurt Barceloneta hoort bij dit district. Ciutat Vella wordt twee keer verticaal doormidden gesneden door La Rambla en door Via Laietana. Het district kent een zeer uitgebreid aanbod van winkels, restaurants en nachtleven.

Bezienswaardigheden

Antoni Gaudi
De Sagrada Familia is een basiliek in de Spaanse stad Barcelona. De kerk is in aanbouw sinds 1882. Tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar of dit gehaald zal worden is nog maar de vraag. De snelheid waarmee de bouw vordert is voor een groot stuk afhankelijk van de hoeveelheid giften die toeristen binnenbrengen. De werken duren inmiddels al zo lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden. De architect die de Sagrada Família heeft ontworpen is Antoni Gaudí, de bedenker van meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona (onder meer Casa Batlló en Park Güell). Omdat Gaudí voorganger is van het Catalaans modernisme, is de kerk daar nu het belangrijkste symbool van. Het Catalaans modernisme is nauw verwant aan de Jugendstil en dient dus niet verward te worden met het Modernisme.

La Rambla is een brede drukke en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers en die in zuidoostelijke richting loopt, namelijk van het Plaça de Catalunya tot aan de oude haven. De totale lengte van La Rambla is ruim 1 km. La Rambla is een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. Aan beide kanten van La Rambla, naast het voetgangersgedeelte, is een gedeelte met druk stadsverkeer. De Rambla is opgedeeld in vijf delen, waardoor Spanjaarden ook wel spreken van 'Las Ramblas'. Nu is het een lange laan die in feite uit vijf delen bestaat. Je vindt er terrasjes, dagbladenkiosken, verkopers van vogels en van reptielen, bloemenkramen en vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien. Bij deze laatste kunnen we de ontelbare levende standbeelden noemen die deze laan haar typische karakter geven. Er zijn ook veel tekenaars die mensen in karikatuur natekenen of juist heel precies.

Met dank aan het Spaans Verkeersbureau


Op cultuurreis met je schoolgroep naar Barcelona?


De bussen staan klaar, het feest kan beginnen. Dat juichgevoel voor een werkweek, stedentrip en/of studiereis zal nooit veranderen. Niet voor de leerlingen tenminste. Bepakt en bezakt, natuurlijk aan de hand van dat handige lijstje dat ze daarvoor kregen, staan ze klaar.

Een goede buitenlandse schoolreis organiseren kost tijd en vraagt specifieke kennis. Profiteer vooral van de reisprofessionals, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Een investering die zich zeker terugbetaalt, zowel in de voorbereiding als op de bestemming. Klik hier voor het overzicht van deze gespecialiseerde touroperators.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen en nieuwtjes!