Antwerpen, grootste schoolreis stad van Vlaanderen

Antwerpen, grootste schoolreis stad van Vlaanderen


Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de belangrijkste havenstad van België. Daarnaast is Antwerpen onder Belgische en Nederlandse scholen ook één van de populairste steden voor een culturele stedentrip. Antwerpen is een vriendelijke stad voor schoolreizigers te voet. Zowat 20 procent van de oude kern is verkeersvrij. De stad heeft naast de vele attracties (o.a. The Park Playground en Zoo Antwerpen) een hele reeks educatieve wandelroutes op de kaart gezet.

Historie
Nog tot in de 17e eeuw werd Antwerpen vaak als ‘Handwerpen’ geschreven. Geen wonder, want volgens een oude sage hoorde het zo. Volgens deze sage werd omstreeks het begin van onze tijdrekening de Scheldebocht beheerst door de reus Druoon Antigoon. Hij eiste een zware tol van elke voorbijvarende schipper. Wie niet wilde betalen, hakte hij een hand af. Maar hieraan kwam een einde toen de Romeinse soldaat Silvius Brabo de reus doodde, hem prompt ook een hand afhakte en ze in de Schelde wierp. Vandaar: Handwerpen. De H verdween, Antwerpen bleef. Tot daar de sage. In werkelijkheid is de naam Antwerpen wellicht afkomstig van de ‘aanwerp’, een aangeslibde verhevenheid in de Schelde, ter hoogte van het Steen, waar een vroege nederzetting ontstond. Deze aanwerp verdween op het einde van de 19e eeuw, toen de Scheldekaaien werden rechtgetrokken. Al is het verhaal van Brabo totaal verzonnen, toch houden de Sinjoren hun legendarische bevrijder nog steeds in ere op de grote Markt. De bronzen fontein (1887) is een werk van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux.

Grote Markt
Hier word je met jouw groep verwelkomd door Brabo in sfeer van de 16e en 17e eeuw. De trotse gildenhuizen met hun trapgevels en gouden beelden zijn staaltjes van hoogbouw uit ver vervlogen tijden. Een aantal van deze gebouwen zijn wel reconstructies uit de 19e eeuw. Blikvanger is het Stadhuis in Vlaams-Italiaanse renaissance stijl. Vandaag is de Grote Markt nog steeds een levendig centrum met talrijke cafés, restaurants en gezellige terrasjes.

Vlaeykensgang
Wanneer je hier binnenstapt, waan je in een andere tijd, een andere wereld. Zelfs de geluiden van de moderne stad dringen niet door tot deze wirwar van steegjes en gangetjes. Neem, zoals de kenners, die stilte te baat als de beiaard speelt.

Hendrik Concienceplein
Dit plein is een oase van rust. Hier sluit de stad jouw klas in haar beschermende handen. De Sint- Carolus Borromeuskerk. De triomfantelijke barokfacade van vormt een harmonisch geheel met de statige classicitische gevels van de Stadsbibliotheek, bewaakt door de 19e- eeuwse Vlaamse auteur naar wie het plein genoemd is.

Omgeving Steen
Niet alleen op de verhoogde wandelterrassen bij het Steen, maar ook onder de hangars kun je langs de Schelde flaneren. Hier hangt nog helemaal de sfeer van de 19e- eeuwse haven. Nu worden er maar weinig schepen meer gelost of geladen, maar er meren wel geregeld indrukwekkende vaartuigen aan, zoals cruise- en zeil- schepen of militaire schepen.

Meir
Dit is Antwerpens beroemdste winkelwandelstraat, immers willen leerlingen tijdens een stedentrip altijd de winkelstraten in. Maar dit is lang niet alles. Heb ook oog voor wat nog rest van de 19e-eeuwse eclectische gevels en voor monumenten als het voormalig Koninklijk Paleis of het Osterriethhuis. En natuurlijk kun je onmogelijk naast de Boerentoren kijken. Dit 97 meter hoge torengebouw werd in 1932 voltooid en was toen de eerste wolkenkrabber op het Europees vasteland.


Met een gespecialiseerde touroperator naar Antwerpen

Heb je besloten om met je schoolgroep naar Antwerpen te gaan? In de rubriek Cultuur- & Stedentrips maak je kennis met SEF Travel, JEKA Groepsreizen, Excalibur Tours, Huski Reizen, Diogenes Reizen en Keijman Reizen, die je veel werk uit handen kunnen nemen, met hun netwerk aan chauffeurs, gidsen, accommodaties, organisatoren en reisleiders. Het is een investering die zich snel terugbetaalt bij de voorbereidingen van je reis en op de plaats van bestemming. Een compleet overzicht van gespecialiseerde touroperators (ook naar andere steden) vind je via www.werkweek.nl/touroperators. 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!